Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovize 2016 - První semifinále: Gunčíková přepsala historii, Česko prorazilo do finále

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Stockholm - Dnes večer odstartoval prvním semifinálovým kolem 61. ročník nejpopulárnější světové pěvecké soutěže Eurovision Song Contest známé v České republice jako soutěž Eurovize. I letos má mezi 43 soutěžícími své zastoupení Česko v podobě účastnice soutěže Česko hledá superstar Gabriely Gunčíkové, která jako první tuzemská reprezentantka postoupila do finále. Podívejte se na kompletní seznam deseti semifinalistů, kteří se probojovali po prvním kole do sobotního finálového klání.

Celou show odstartoval loňský vítěz Måns Zelmerlöw, který divákům po roce připomněl, proč se letošní ročník koná v poslední vítězné zemi, a sice ve Švédsku. Spolu se svou moderátorskou kolegyní provedli diváky prvním kolem semifinále, které pro české diváky komentoval Libor Bouček.

Semifinále zahájila prvním vystoupením zpěvačka Sandhja z Finska se svým singlem Sing It Away. Řecko jako druhé v pořadí zastoupila skupina Argo spojující typické řecké rytmy s prvky rapu. Za Moldavsko se představila Lidia Isac, která by svým žánrem hudby mohla konkurovat Gabriele Gunčíkové, nejen písní Falling Stars, ale i svými blyštivými šaty, kterými rozjasnila pódium.

Za Maďarsko zazpíval idol žen Freddie, který se mimo zpívání proslavil i v mnoha jiných soutěžích, včetně těch kulinářských. S písní Pioneer dámám jednoznačně hlavy zamotal, jestli mu to ale bude stačit k vítězství ukáže až sobotní finále. Chorvatsko zastupuje Nina Kraljić, která ve velkolepé róbě, připomínající andělská křídla, rozezněla publikum písní Ligthouse.

Interpret z Nizozemí Douwe Bob s písní Slow down umírněně, ale přesvědčivě za doprovodu kytary zastoupil žánr classics rocku. Další v pořadí, Iveta Mukuchyan z Arménie, má za sebou řadu vystoupení se špičkami hudební scény, což dokazuje i její pekelné vystoupení plné ohnivých efektů.

Zpěvák Serhat, zástupce San Marina, má díky svému hlubokému hlasu na svém kontě již řadu ocenění a sám o sobě říká, že rozhodně není rozený zpěvák. Za to Sergey Lazarev jím bezpochyby je, neboť patří mezi nejzářivější hvězdy ruského hudebního světa a podle sázkových kanceláří má velkou šanci na vítězství. Se svojí strhující show plnou iluzí k písni You Are The Only One spekulace o výhře podtrhuje.

Také naše reprezentantka Gabriela Gunčíková má podle ohlasů bookmakerů šanci na úspěch, což by byl v historii našich reprezentantů úctyhodný výkon. Nelenili ani zástupci Kypru, kapela Minus One s písní Alter Ego, kteří divákům předvedli pořádnou vlnu rocku. Rakousko zastoupila zpěvačka ZOË, která si oblíbila francouzský šanson, proto nebylo žádným překvapením, že i svojí soutěžní píseň Loin d'ici zazpívala francouzsky.

Za Estonsko vystoupil Jüri Pootsmann s písní Play. Ve svých klipech odvážný mladík, na pódiu sečtělý muzikant s výrazem Jamese Bonda. Diváky zaujala i zástupkyně Ázerbájdžánu Samra, která prošla pěveckou soutěží Hlas Turecka a na vystupování se zástupem tanečníků je rozhodně zvyklá.

Černou horu reprezentuje čtveřice mladíků kteří si říkají Highway. Dokazují to, že i v tak malé zemi se najdou kvalitní zpěváci, kteří jsou schopni.Nouzí o interprety ale zřejmě trpí na Islandu, neboť houslistka Greta Salóme je v soutěži už podruhé. V roce 2012 skončila dvacátá, letos se však rozhodla zamířit výš.

Bosnu a Hercegovinu zastoupili Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala s písní Ljubav Je. Na jednom pódiu se tak setkaly prvku rapu s tóny violoncella. První semifinále uzavřela reprezentantka Malty Ira Losco, která ve čtvrtém měsíci těhotenství opět předvedla, že se řadí mezi špičku světové hudební scény.

Finalisté prvního semifinálového kola:

Ázerbajdžán Rusko Nizozemí Maďarsko Chorvatsko Rakousko Arménie Česká republika Kypr Malta

ÚČASTNÍCI PRVNÍHO SEMIFINÁLE

Finsko: Sandhja - Sing It Away

Řecko: Argo - Utopian Land

Moldavsko: Lidia Isac - Falling Stars

Maďarsko: Freddie - Pioneer

Chorvatsko: Nina Kraljić - Lighthouse

Nizozemí: Douwe Bob - Slow Down

Arménie: Iveta Mukuchyan - LoveWave

San Marino: Serhat - I Didn't Know

Rusko: Sergey Lazarev - You Are The Only One

Česká republika: Gabriela Gunčíková - I Stand

Kypr: Minus One - Alter Ego

Rakousko: ZOË - Loin d'ici

Estonsko: Jüri Pootsmann - Play

Ázerbájdžán: Samra - Miracle

Černá Hora: Highway - The Real Thing

Island: Greta Salóme - Hear Them Calling

Bosna a Hercegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala - Ljubav Je

Malta: Ira Losco - Walk On Water

Témata:  Eurovize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy