Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel první představitel Godzilly, japonský herec Nakadžima

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - V pondělí zemřel japonský herec Haruo Nakadžima. Bylo mu 88 let. Nakadžima oblečený do gumového kostýmu ztvárnil slavné filmové monstrum Godzilla v původním snímku z roku 1954.

O jeho smrti informovala s odvoláním na hercovu dceru agentura AP. Sonoe Nakadžimová řekla, že její otec byl minulý měsíc hospitalizován a v pondělí podlehl zápalu plic.

Původně Nakadžima působil jako kaskadér v samurajských filmech, než přijal roli Godzilly ve snímku japonského režiséra Iširó Hondy. Ten jako první natočil příběh o zmutované příšeře, jež ničí města máchnutím svého obřího ocasu.

První kostým Godzilly, který Nakadžima oblékal, vážil 100 kilogramů. V převleku bylo nesmírné horko a téměř se v něm nedalo dýchat, takže bylo třeba zavést dovnitř trubičku pro přívod vzduchu, popsal herec v minulosti. Aby Godzilla působila realisticky, bylo podle Nakadžimy důležité, aby se v kostýmu uměl dobře pohybovat. V rozhovoru z roku 2014 prohlásil, že chodil do zoo studovat pohyby slonů a medvědů.

Film režiséra Hondy měl v poválečném Japonsku, jediné zemi vystavené jadernému bombardování, velký ohlas. Nestvůra z prehistorických časů Godzilla byla probuzena k životu právě jadernými pokusy.

Na plátna kin přitom přišla zmutovaná příšera v době, kdy Spojené státy uskutečnily na pacifickém atolu Bikini zkoušku své vodíkové pumy a první snímek o monstru měl mimo jiné varovat před další jadernou zkázou hrozící lidstvu.

Témata:  Japonsko herci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy