Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní divadlo moravskoslezské opět otevírá Letní divadelní školu

Divadlo Antonína Dvořáka je domovskou scénou Národního divadla moravskoslezského
Divadlo Antonína Dvořáka je domovskou scénou Národního divadla moravskoslezského
Foto: Divadlo Antonína Dvořáka

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské letos opět otevírá Letní divadelní školu pro pedagogy. Ateliér pro děti a mládež pořádá již sedmý ročník, v němž se letos bude věnovat tématu studentů a nejmladších návštěvníků divadla.

Ateliér pro děti a mládež při Národním divadle moravskoslezském letos otvírá již sedmý ročník Letní divadelní školy pro pedagogy. Tématem je tentokrát cesta ke studentům a k nejmladším návštěvníkům divadla. Příležitost k setkání  a společné práci pedagogů s divadelními režiséry, dramaturgy, tanečníky, lektory a dalšími umělci pod názvem Cesty k mladému divákovi aneb zakousněte se s námi do nové sezóny!!! přilákala opět dvacet pedagogů a studentů pedagogických oborů. 

„Od minulého ročníku udáváme v rámci Letní divadelní školy jedno hlavní téma, a to se promítne do každé přednášky nebo workshopu, které připravujeme napříč všemi soubory NDM,“ říká divadelní lektorka Kateřina Vozňáková v tiskové zprávě.

Připraveny jsou opět bloky pro jednotlivé soubory NDM, otevřené zkoušky, interpretační semináře, setkání s umělci, moderované diskuse a praktické workshopy. „Formou workshopů seznamujeme účastníky Letní divadelní školy s tím, co se bude v nastávající sezóně dít – se zaměřením na ty inscenace, které jsou vhodné pro studenty. Hlavní téma tedy obsahuje schopnost čtení divadelního jazyka a návod, jakým způsobem s ním ve výuce pracovat. To je naším hlavním cílem,“ dodává lektorka Radana Otipková.

Letní školy se letos zúčastní režisér Vojtěch Štěpánek, zpěvák Juraj Čiernik, dramatička Lenka Lagronová, herci činohry NDM Petra Lorencová a Vít Roleček, operní pěvkyně a pedagožka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a Fakulty umění Ostravské univerzity Eva Dřízgová-Jirušová, dirigenti Adam Sedlický a Robert Kružík a další.

Dvoudenní seminář proběhne v Divadle Jiřího Myrona i v Divadle Antonína Dvořáka ve dnech 31. srpna a 1. září 2017. Zbývají poslední volná místa.

Ateliér pro děti a mládež při NDM dále připravuje i workshopy i na nadcházející divadelní sezónu. Konkrétně to budou Akce a reakce s Vítem Rolečkem a Petrou Rolencovou a Muzikálový workshop s Martinou Šnytovou. Dále se můžete těšit na historické workshopy nejen o Ostravě, ale také o divadelních budovách NDM. Historii Ostravy si město připomene v rámci oslav 750. výročí první písemné zmínky o něm.

Ateliér také čeká společný projekt se souborem opery NDM a Operním studiem NDM, a to hodinová operka plná dětských říkanek, kterou napsali někdejší redaktor rádia Svobodná Evropa Ivan Binar a ostravský hudební skladatel Edvard Schiffauer za svého vězení v roce 1972, do něhož byli odsouzeni za uvedení parodického muzikálu ostravského studentského divadla.

Opera diváky seznámi s osudy obou autorů a během workshopů, které proběhnou v režii Ateliéru, i během představení projde malý divák postupně kouzelným foyerem Divadla Antonína Dvořáka.

Témata:  Národní divadlo moravskoslezské Ostrava kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy