Kultura

Richard Krajčo a Kryštof

Majáles o víkendu rozezní brněnské výstaviště

Kultura

Brno - Už v pátek na brněnském výstavišti vypukne Brněnský Majáles. Největší festival na jižní Moravě je vyvrcholením a zároveň hlavním dnem studentských majálesových oslav. Letos se koná společně s akcí Utubering, unikátním festivalem generace Z. Návštěvníci Majálesu se mohou těšit na celkem 20 vystoupení na třech hudebních scénách.

Kino, ilustrační foto

Do kin vstupuje dokumentární film o Divadle Sklep

Kultura

Praha - Na plátna kin míří nový český celovečerní dokumentární film Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa. Zachycuje mimořádný fenomén české divadelní a kulturní scény, který se zrodil před 45 lety. Snímek nabídne také řadu aktuálních rozhovorů a pohledů na uplynulé dekády životů hlavních představitelů Divadla Sklep.

Zleva: Zdeněk Krátký, Dan Přibáň, Vojtěch Duchoslav, Marcin Obalek, Radoslaw Jona, Kristýna Madajová, Jakub Koucký, Dominika Gawliczková, Marek Slobodník

Kultura

Cestovatel Dan Přibáň přichází s další velkolepou akcí

Brno - Brněnské Semilasso bude hostit novou výstavu cestovatele Dana Přibáně Trabantem kolem světa. Téměř tři měsíce budou moci fanoušci žlutého cirkusu zhlédnout hlavní hvězdy těchto neuvěřitelných cest, trabanty Egu a Babu, ale i zbytek motorové posádky.

Hans Zimmer

Nejslavnější hudební skladatel Hans Zimmer se představí v Praze

Kultura

Praha - Nejvýznamnější filmový hudební skladatel současnosti, Hans Zimmer, přijede v rámci svého turné Live Tour 2016 koncertovat do Prahy. Proslavil se hudbou k filmům jako Piráti z Karibiku, Temný rytíř, Šifra mistra Leonarda, Lví král, Počátek, Rain Man nebo Sherlock Holmes. Zimmer vystoupí společně s mnohačlennou hudební skupinou, symfonickým orchestrem ČNSO a pěveckým sborem.

Eurovision Song Contest

Eurovize 2016 je za dveřmi, kdo letos představí svůj pěvecký talent?

Kultura

Stockholm - 61. ročník Eurovision Song Contest je za dveřmi a o titul nejlepšího evropského zpěváka či kapely se utká 43 soutěžících. Po dvou semifinálových kolech, která se budou konat 10. a 12. května v Ericsson Globe ve švédskem Stockholmu, rozhodne o vítězi velké finálové klání v sobotu 14. května. Mezi více než čtyřmi desítkami soutěžících se objeví také zástupkyně České republiky Gabriela Gunčíková.

Mandrage

Kultura

Letní festival Votvírák slaví 10. výročí

Praha - Festival Votvírák, tradičně otevírá festivalovou sezónu a za 10 let své existence se stal legendou. Každoročně na něm vystoupí desítky předních českých a slovenských kapel.

Romeo a Julie - Jan Sklenář, Tereza Voříšková (foto: Patrik Borecký)

Co chystají letošní Shakespearovské slavnosti?

Kultura

Praha/Ostrava - Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete režisérky Jany Kališové je hlavní novinkou letošních Letních shakespearovských slavností. Mimo to nabídnou obě pražské scény ještě šest dalších her, ale také tři večery věnované památce Williama Shakespeara. V Ostravě pak ožije nově zpracovaný Hamlet.

Skupina Kabát

Rocková skupina Kabát vyráží vstříc českým hradům

Kultura

Liberec - Ještě před pár měsíci se fanoušci nejpopulárnější a nejoblíbenější rockové skupiny nejen v Česku řídili doslova mottem "Kabát na hrad". Přání se fanouškům vyplnilo koncem listopadu, kdy skupina oznámila spolupráci s festivalem Hrady CZ.

Václav Havel jde z nemocnice

Václav Havel znovu promlouval

Kultura

Praha - V Praze byla zahájena výstava, která připomene nedožité osmdesáté narozeniny Václava Havla. Výstava vznikla za podpory Ústavu pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Českými centry a Knihovnou Václava Havla.

Prince na festivalu Coachella (2008)

Kultura

Zemřel americký zpěvák Prince, hvězda osmdesátých let

Saint Paul - Legendární zpěvák Prince zemřel. Informaci už potvrdila policie, která tělo ohledávala v sídle v Minnesotě. Před šesti dny byl 57letý zpěvák převezen do nemocnice s příznaky chřipky, ale propuštěn do domácího ošetřování.

Knihovna

REPORTÁŽ: Problematika dnešního světa vtipně a s nadsázkou v podání brněnské spisovatelky

Kultura

Reportáž - Život brněnské spisovatelky Evy Talpové je neodmyslitelně spjatý s knihami. Dlouhá léta pracovala jako knihkupkyně a po studiu bohemistiky začala pracovat jako profesorka českého jazyka na střední škole. Během let studií a následné učitelské dráhy se začala věnovat tvorbě literárních textů, zejména fejetonů, které mimo jiné publikovala v deníku Rovnost. Napsala také dva romány Po velmi tenké čáře a S andělem ne. Se svojí tvorbou se představila na autorském čtení v brněnském Kulturárium Café.

William Shakespeare

Na počest Shakespearova výročí se vyvěsí bílá vlajka

Kultura

Ostrava - 23. dubna uběhne přesně 400 let od úmrtí jednoho z největších britských dramatiků Williama Shakespeara. Na jeho počest a k vyjádření úcty k jeho dílu vyvěsí v sobotu tvůrci celoročního projektu s názvem Shakespeare Ostrava 2016 bílou vlajku.

Ilustrační fotografie

Kultura

Česko se stává rájem pro hollywoodské filmaře. Co se u nás bude natáčet?

Praha - Do České republiky míří další filmové hvězdy. Momentálně u nás britští filmaři natáčejí velkofilm o Mozartovi a v Česku zřejmě vznikne i 5. díl populární série Transformers. Potvrzuje se tak, že zahraniční štáby znovuobjevily české filmové profesionály a využívají i pobídek, které země nabízí.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy