reklama

"Diváci stáli frontu na vstupenky, každý chtěl Karla vidět," uvítal českého zpěváka moderátor tříhodinového programu Kai Pflaume. Byl potěšen, že je Gott po nedávné nemoci opět zdráv a vede se mu dobře. "Se svým třídenním vousem vypadá tak báječně, je prostě sexy," citoval moderátor příspěvek jedné dámy na německých sociálních sítích, který ocenil kondici osmasedmdesátiletého umělce.

"Je to báječná kariéra," dodala při předávání ceny popová zpěvačka Stefanie Hertelová a přirovnala Gotta k prvořadým hvězdám německého popového a rockového nebe.

Karel Gott není prvním českým držitelem tohoto mediálního ocenění, v roce 2009 ho dostal i bývalý prezident Václav Havel. Osobnosti z oblasti sportu, hudby a televizní tvorby, ale i politici a zástupci občanské společnosti dostávají Zlatou slepici od roku 1995. Ocenění ve formě sošky blyštivého kovového kura domácího je pojmenované na počest německé zpěvačky a kabaretiérky Helgy Hahnemannové, které se přezdívalo Slepice.

"Po těch pochvalných slovech je těžké být skromný," odvětil dnes večer zjevně potěšený Gott. Připomněl, že v Německu před 50 lety vydal svou první desku. I když si chvíli nemohl vzpomenout na německé slovo milník (Meilenstein), otevřela se mu tím možnost vystupovat na německých pódiích. "Důležitý není jen 'zlatý hlas', ale i trocha štěstí," řekl a třpytivou slípku nakonec políbil. "Ta mi ve sbírce zatím chybí," dodal. S dětským televizním sborem nakonec německy zapěl hit z animovaného seriálu Včelka Mája a píseň Být stále mlád.

Cenu Zlatá slepice uděluje časopis Super-Illu spolu s televizními stanicemi MDR a RBB. V minulosti ji dostala i řada významných politiků. Kromě Václava Havla, německých exprezidentů Romana Herzoga, Horsta Köhlera a Joachima Gaucka a bývalého kancléře Helmuta Kohla a jeho současné nástupkyně Angely Merkelové také třeba bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov a polský exprezident Lech Walesa. Ze sportovců se mohou Zlatou slepicí pyšnit rychlobruslařka Claudia Pechsteinová a tenistka Sabine Lisickiová, ze zpěváků Udo Jürgens, Udo Lindenberg a Nena a z výtvarných umělců třeba Christo. Dnes večer ji mimo jiné dostal i populární moderátor německých zábavných pořadů Florian Silbereisen.