Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela francouzská herečka Danielle Darrieuxová, bylo jí 100 let

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - V úterý ve Francii zemřela legendární herečka, tanečnice a šansoniérka Danielle Darrieuxová, dožila se 100 let. Hrála po boku největších francouzských herců počínaje Jeanem Gabinem, s nímž hrála například ve filmu Svatý rok z roku 1975, nebo Gérardem Philipem, s nímž hrála ve snímku Červený a černý z roku 1954.

Jemná plavovláska se zelenýma očima byla hvězdou již ve 30. letech. Darrieuxová natáčela ještě v roce 2009.

S filmem začala již ve 14 letech, bez předchozí herecké průpravy a rovnou hlavní rolí ve snímku Ples. Po úspěších ve Francii hrála ve 30. letech v Hollywoodu, kde jí postavení hvězdy zajistila role ve filmu Anatola Litvaka Mayerling (1936).

Darrieuxová je další legendou francouzského filmu, která tento měsíc odešla. Na začátku října zemřel v 87 letech herec Jean Rochefort. Českým divákům byl známý například ze série o Angelice nebo filmů o "velkém blondýnovi" s Pierrem Richardem.

Témata:  úmrtí Francie filmy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy