Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha se ponoří do kultury a vůně Jeruzálema

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Praha - Praha se na pár dnů přenese na Blízký východ a představí tváře jednoho z nejúchvatnějších měst světa. Festival Dny Jeruzaléma ukáže v prostorách Tiskárna na Vzduchu v pražské Stromovce různé podoby města, v němž se setkávají, protínají i míjejí tři základní kulturní a náboženské proudy současnosti: islám, judaismus a křesťanství.

Hlavním bodem festivalu je hudba, ale Dny Jeruzaléma přinesou i kulinární umění jeruzalémských kuchařů, představí se mladí designéři a pozornost jistě přitáhnou i zástupci jeruzalémské skateové komunity či filmové projekce. Mnoho zajímavého se dozví zájemci i v diskuzích nebo během nedělního brunche s Hate Free ve studiu Alta.

Záměrem je nabídnout co nejvíce osobností z hudební scény, která je plná nečekaných spojení, od elektroniky a hip hopu přes punk, jazz až ke country či ethnu. Hvězdou letošního ročníku je ADI, vlastním jménem Adi Ulmansky, interpretka, která si svou pozici na světové scéně elektronické hudby den ode dne upevňuje. Výrazným lákadlem je uskupení Echo & Tito, které podpoří energické duo Malox. Zaujme jistě i mladá kapela Beta Zinq, rapper Muhammad Mughrabi, nebo energické seskupení OSOG. Vstup na celý festival je zdarma.

Filmová sekce představí Jeruzalém z různých úhlů pohledu. Snímek režisérky Vardit Bilu Blízko domova byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Představí příběh dvou sotva dospělých dívek, které jsou v rámci povinné vojenské služby pověřeny patrolováním v Jeruzalémě. Film Milá slova pak zobrazuje vnitřní přerod sourozenců z Jeruzaléma, kteří zjistí, že jejich zesnulý otec byl možná muslim.

Představí se také řada mladých jeruzalémských šperkařů, kteří budou v kurátorském výběru prezentováni vedle mladých českých designérů z letenské Kuráže. Poznáte nový hit - 3D tištěné šperky, ale také subtilní zlaté přívěsky, náušnice ručně vyráběné ženami z Východního Jeruzaléma a mnoho dalšího.

„Chceme město, které je zcela unikátní svým historickým údělem, ukázat jako místo, které přes všechny peripetie současné i historické vytváří živý prostor pro všechny své obyvatele – a zejména hudba je toho ideálním příkladem. Každý účinkující Dnů Jeruzaléma je svým způsobem originál, který z mnoha kulturních zdrojů a tradic vytváří jejich mísením v různých poměrech unikátní a nezaměnitelný hudební či umělecký tvar. Vždy působivý, plný energie, barev, reflektující příběhy jednotlivce i složité společenské vazby, které jeho tvůrce obklopují," říká ředitelka festivalu Marina Šternová.

Festival se koná ve dnech 25. – 29. května v prostorách Tiskárna na Vzduchu v pražské Stromovce.

Témata:  Jeruzalém festivaly

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy