reklama

Spekulovalo se o tom, že Šmíd mohl mít AIDS a že právě tato choroba se mu stala osudnou. Už v 90. letech se totiž herec otevřeně přiznal k homosexualitě. Jeho sestra Jolana Kružíková říká, že svého bratra milovala nade všechno a že s ním měla dobré vztahy. Žádné spory prý Jaroslav neměl ani s rodiči, kteří ho přijali takového, jaký je.

Byla to právě Šmídova rodina, které nechtěla mluvit o tom, co se vlastně stalo. Kvůli dohadům o AIDS ale nakonec mlčení prolomila. „Je to nesmysl a zcela to odmítáme! Žádné HIV neměl,“ uvedla Jolana pro týdeník Sedmička  „A právě proto, abychom zabránili těmto nesmyslům a netaktním spekulacím, které snad pramení jen z nevědomosti a neznalosti situace, jsem se za rodinu rozhodla uvést vše na pravou míru,“ říká.

Herec podle ní podlehl jiné zákeřné chorobě. „Jaroušek bohužel zemřel na nejagresivnější formu nádorového onkologického onemocnění plic, se kterým už nešlo nic dělat, a to vše bylo zkombinované se silným zápalem plic,“ vysvětlila Jolana.

V tu dobu ale ještě nikdo neměl tušení, že by mohlo jít o rakovinu. Sám Šmíd to prý netušil až do poslední chvíle. „Naštěstí nevěděl, jaký je jeho stav, a i když to tak strašně bolí a jeho odchod je pro náš všechny obrovskou ránou, tak to, co nás nějak utěšuje, je, že netrpěl,“ říká sestra zesnulého herce.

Po celou dobu pobytu v nemocnici byl prý Šmíd při vědomí a ne v kómatu, jak se původně tvrdilo. „Pouze ho tlumili léky kvůli bolestem. Ale když odcházel, vypadal zklidněný a byl zcela jistě rád, že nás má okolo sebe,“ dodala pro Sedmičku sestra Jaroslava.

„Prožil poměrně krátký, ale zato krásný život. Byl veselý, stále se usmíval, nikoho nepomlouval, neintrikařil a dělal skvěle svou práci. Byl to ten nejbáječnější člověk a brácha na světě,“ dodala.

Jaroslav Šmíd hrál ve filmech a televizních pořadech většinou vedlejší role, do širšího povědomí se zapsal filmu Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů, kde si zahrál hlavní roli veterináře Čeňka Dobeška. Snímek podle Trošky v kinech vidělo přes půl milionu diváků. Šmíd také působil ve Švandově divadle, kde ztvárnil například výraznou roli tlumočníka v inscenaci Kdo je tady ředitel? S Michalem Dlouhým alternoval v roli kouče v komedii Cry baby cry.

Divadlo opustil v roce 2014, i po odchodu na volnou nohu ale v divadle hostoval. Vytvořil tam několik desítek rolí, mimo jiné v inscenacích Poručík z Inishmoru, Žebrácká opera, Vojcek, Klářiny vztahy, Mandragora, Mnoho povyku pro nic, Eskalátor a Idioti. Donedávna jej mohli lidé vídat také v Řemeslnících a Hamletovi.

Diváci ho znali i z reklam, třeba ze spotu propagujícího polévku, který pak sám parodoval v televizním satirickém pořadu Česká soda. Objevil se v seriálech Život na zámku, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, Místo nahoře, První republika či V.I.P. vraždy.