Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Evropských filmových cenách dominoval snímek švédského režiséra Östlunda Čverec

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Letošní Evropské filmové ceny ovládl snímek Čtverec švédského režiséra Rubena Östlunda, který získal ocenění celkem v šesti kategoriích. Cenu za přínos světové kinematografii si odnesla francouzská herečka a režisérka Julie Delpyová.

Kromě hlavní trofeje pro nejlepší film si tvůrci komediálního dramatu Čtverec odnesli i cenu za nejlepší výpravu, scénář, za režii, za nejlepší komedii a za herecký výkon (Claes Bang).

Film Čtverec na sebe upozornil už na letošním filmovém festivalu v Cannes, kde získal hlavní cenu - Zlatou palmu.

V kategorii hereček byla oceněna Alexandra Borbélyová za roli ve snímku O těle a duši maďarské režisérky Ildikó Enyediové. Za kameru byl oceněn film Nemilovaní režiséra Andreje Zvjaginceva, za střih francouzské drama 120 BPM. Cenu za celoživotní dílo získal ruský režisér a scénárista Alexandr Sokurov.

Prezidentem Evropské filmové akademie je německý režisér Wim Wenders. Loni získala hlavní cenu německá komedie Toni Erdmann.

Témata:  filmy kultura EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy