reklama

Osmou epizodu fságy Star Wars od čtvrtku do neděle vidělo 202.000 lidí, kteří za vstupenky zaplatili 32,2 milionu korun. Komedie Matky na tahu měla 13 tisíc diváků a víkendové tržby dva miliony korun. Na svých stránkách o tom dnes informovala Unie filmových distributorů (UFD).

Hvězdné války se poprvé na plátnech objevily v roce 1977, od té doby patří k nejvýdělečnějším hollywoodským snímkům. Plní i česká kina. Předchozí sedmý díl s podtitulem Síla se probouzí byl o svém premiérovém víkendu v roce 2015 v českých kinech ale o úspěšnější než ten současný. Podle tehdejších údajů UFD a společnosti Falcon sedmou část sci-fi ságy vidělo za první víkend po premiéře v českých kinech kolem 230.000 diváků a její tržby činily na 37 milionů korun.

V první pětce nejnavštěvovanějších filmů se po uplynulém víkendu dále umístily britsko-francouzský rodinný film Paddington 2, komedie Víta Karase Přání k mání a nové zpracování slavné detektivky Agathy Christie Vražda v Orient expresu.

Z českých filmů skončilo v první dvacítce dalších pět snímků. Na desátém místě to bylo Kvarteto režiséra Miroslava Krobota, na 14. místě komedie Bajkeři, o stupeň níže film Milada o političce Miladě Horákové a na 12. pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny, která je uváděna v předpremiéře. Na 20. místě žebříčku se umístilo Zahradnictví: Nápadník.