reklama

Hlavní protagonistka Tří billboardů kousek za Ebbingem Frances McDormandová byla na galavečeru oceněna jako nejlepší herečka v kategorii drama. Film získal také Zlatý glóbus za nejlepší scénář, jehož autorem je rovněž McDonagh. Za výkon ve vedlejší roli v tomto snímku byl oceněn Sam Rockwell.

Počtem proměněných nominací se "třem billboardům" vyrovnaly Sedmilhářky, které byly vyhlášeny nejlepším miniseriálem. Nicole Kidmanová získala cenu pro nejlepší herečku v minisérii a oceněni byli i další herci z tohoto temného komediálního dramatu o jen zdánlivě dokonalém životě tří matek.

Letošní nominace na Zlaté glóby, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, vedl snímek z období studené války Tvář vody režiséra Guillerma del Tora. Mexický filmař nakonec získal Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra. Snímek měl sedm nominací.

Nejlepším hercem v kategorii drama byl vyhlášen Gary Oldman, který ztvárnil britského ministerského předsedu Winstona Churchilla ve filmu Nejtemnější hodina.

Nejlepším neanglicky mluvícím filmem zvolila asociace snímek Odnikud Fatiha Akina. Nejlepší komedií byla vyhlášena Lady Bird (Beruška), která vypráví o turbulentním vztahu matky a dcery. Představitelka dcery Saoirse Ronanová získala trofej pro nejlepší herečku v kategorii komedie nebo muzikál. Mužskou kategorii ovládl James Franco, oceněn byl za výkon v komedii The Disaster Artist (Katastrofální umělec). Nejlepším animovaným snímkem vyhlásila asociace film Coco.