Kultura

Måneskin

Eurovizi vyhrála italská rocková kapela Måneskin

Kultura

Úderem 21. hodiny odstartovalo velké finále nejslavnější hudební soutěže světa. Eurovision Song Contest, v Česku známá jako Eurovize, pravidelně láká k televizním obrazovkám stovky milionů lidí. Vítězem soutěže, která proslavila takové celebrity a kapely, jako ABBA, Lordi nebo Céline Dion, se stala italská kapela Måneskin s písní Zitti e buoni.

Hana Maciuchová

Dnes zemřela herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let

Kultura

Po dlouhé, těžké nemoci dnes zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Oznámila to hereččina sestra Silvie Marková. Maciuchové bylo 75 let. "Rozloučení bude pouze v úzkém rodinném kruhu," dodala Marková.

Film, ilustrační foto

Zemřel režisér František Filip (†90), natočil řadu populárních seriálů

Kultura

Ve věku 90 let zemřel režisér František Filip. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Filip byl legendou české televizní tvorby. Natočil na 600 dramatických, hudebních a zábavních televizních pořadů, včetně divácky oblíbených seriálů. Mezi nimi například Tři chlapy v chalupě, Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Chalupáři či Cirkus Humberto.

Národní divadlo v Praze

Zemřel vynikající herec a dabér Ladislav Mrkvička, bylo mu 81 let

Kultura

Zemřel divadelní a filmový herec Ladislav Mrkvička, bylo mu 81 let. ČTK to sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk, členem činohry ND byl Mrkvička od roku 1991. Mrkvička si zahrál desítky rolí ve filmu i v divadle, byl také významným dabérem. Letos získal Českého lva za výkon ve vedlejší roli ve filmu Staříci. Minulý rok se stal držitelem Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

Vánoce

Nejsledovanější štědrovečerní pořad: Nová pohádka O Vánoční hvězdě zabodovala

Kultura

Nejsledovanějším pořadem Štědrého dne byla premiéra pohádky České televize O vánoční hvězdě. Vidělo ji 2,68 milionu diváků starších 15 let. Je to 62 procent všech lidí, kteří měli od 19:00 hodin zapnutou televizi. Sledovanost premiérové pohádky na ČT1 byla téměř o čtvrt milionu vyšší než u loňské Princezny a půl království. Vyplývá to z dat České televize, která je dnes poskytla ČTK.

Svatopluk Karásek

Zemřel písničkář a duchovní Svatopluk Karásek, bylo mu 78 let

Kultura

Ve věku 78 let dnes zemřel písničkář, evangelický duchovní a bývalý poslanec Svatopluk Karásek. Informaci serveru Echo24.cz potvrdil ČTK dokumentarista, disident a Karáskův přítel Jiří Fiedor. Za totality byl Karásek perzekvován a část života strávil v exilu. Nenechal se ničím zlomit, řekl ČTK Fiedor.

Ilustrační foto

Kultura

Nový díl Star Wars i Indiany Jonese. Šéfka Lucasfilm prozradila, na co se těšit

Další část sci-fi ságy Hvězdné války (Star Wars) natočí režisérka Patty Jenkinsová a diváci jej uvidí na konci roku 2023. Oznámila to filmová a mediální společnost Walt Disney, informovaly dnes světové agentury. Na streamovací službě Disney+ se objeví v příštích letech hned několik dalších seriálů ze světa Hvězdných válek či komiksového světa Marvelu.

Zpěvák Justin Bieber

Hlavní cenu American Music Awards má Taylor Swift, uspěl i Justin Bieber

Kultura

Americká zpěvačka Taylor Swiftová získala při nedělním udílení hudebních cen American Music Awards (AMA) pošesté cenu pro umělce roku. Slavnostního večera, který se konal v Los Angeles za přísných opatření souvisejících s koronavirovou krizí, se zpěvačka osobně nezúčastnila.

filmy

Zemřel Limonádový Joe. Herec a zpěvák Karel Fiala se dožil 95 let

Kultura

Ve věku 95 let dnes zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí dnes informoval server iRozhlas.cz a ČTK ji potvrdil jeho někdejší herecký kolega Ladislav Županič.

Karel Gott

Vydání oficiální autobiografie Karla Gotta se odkládá. Co se stalo?

Kultura

Oficiální autobiografie Karla Gotta by měla vyjít v březnu příštího roku. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová a její spolupracovníci se rozhodli vydání knihy plánované na podzim posunout, protože potřebují víc času na její dokončení. Gottová to uvedla ve vyjádření, které dnes ČTK poskytla mluvčí rodiny Aneta Stolzová.

Radko Mladič

Umělec přepisoval deník válečného zločince Mladiče, výstava budí značnou pozornost

Kultura

Deník jednoho z nejznámějších válečných zločinců na Balkáně, velitele armády bosenských Srbů Ratka Mladiče, srbský umělec Vladimir Miladinović čtyři roky přepisoval slovo od slova na velké archy bílého papíru, které nyní lemují zdi galerie Eugster v Bělehradě. Mladičovy poznámky jsou sepsány v přísně vojenském jazyce, se střízlivými komentáři.

Film, ilustrační foto

Nový žebříček Forbes. Kteří herci vydělávají nejvíc?

Kultura

Žebříček nejlépe vydělávajících herců letos opět ovládl bývalý zápasník wrestlingu a protagonista série Rychle a zběsile Dwayne "The Rock" Johnson, jehož příjmy se za uplynulý rok vyšplhaly na 87,5 milionu dolarů (téměř dvě miliardy Kč).

Aňa Geislerová

Kultura

Geislerová promluvila o Olze Havlové. Čeho si na bývalé první dámě váží nejvíc?

Manželka Václava Havla Olga byla podle herečky Anny Geislerové, která ji ztvárnila v novém filmu Havel, velkorysá, skromná a svobodomyslná žena. "Dokázala si život přizpůsobit sobě. Každý takový člověk je pro mě obdivuhodný," řekla dnes Geislerová v Uherském Hradišti na diskuzi o filmu Havel, která byla součástí Letní filmové školy.

Koncertem italský mistr filmové hudby Ennio Morricone zahájil své evropské turné v Praze 15. ledna 2016.

Zemřel legendární filmový skladatel Ennio Morricone (†91)

Kultura

Ve věku 91 let zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone, informují dnes italská média. Svými melodiemi doprovodil Morricone více než 500 filmů a seriálů, například legendární snímek Tenkrát na Západě. Mnohokrát zavítal i do České republiky, naposledy byl v lednu loňského roku v Praze. Tehdy si koncertem v O2 Aréně připomínal své 90. narozeniny.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy