Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 48 let zemřel romský herec Mujić. Byl hvězdou Berlinale, pak se živil jako sběrač odpadků

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sarajevo - 18. února zemřel v Sarajevu bosenský herec Rom Nazif Mujić, bylo mu 48 let. Před pěti lety se stal díky roli v dokumentárním dramatu Danise Tanoviče překvapivou hvězdou festivalu Berlinale, kde získal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce. V Bosně ale žil v naprosté chudobě.

Tanovičovo drama o Romechů s názvem Epizoda ze života sběrače železa si v roce 2013 z Berlína odvezlo i Velkou cenu poroty a Mujiče pak v Bosně vítali jako filmovou celebritu.

Věřil, že zůstane u herectví, nedostal ale žádné nabídky a živil se jako sběrač odpadků. Svou tíživou finanční situací se rozhodl vyřešit tím, že odcestoval spolu s manželkou a třemi dětmi do Německa, kde požádal o azyl. Ten ale nezískal a musel se vrátit do Bosny.

Mujić nakonec prodal i svou cennou filmovou trofej: na internetu za ni získal 4000 eur.

V Bosně žije kolem 75.000 Romů, kteří se podle zprávy organizace Human Rights Watch potýkají s rozsáhlou diskriminací na trhu práce a ve vzdělávání.

Témata:  Nazif Mujić úmrtí Berlinále Bosna a Hercegovina filmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy