reklama

Slavnostní večer moderoval Jimmy Kimmel, který podle očekávání začal několika žertíky o kampani #MeToo. Na rozdíl od udílení cen Zlatý glóbus nepřišly celebrity většinou oděny v černých šatech, řada z nich si ale na protest proti sexismu připnula odznáček kampaně Time's Up.

"Oscarovi je letos 90 let, to znamená, že je pravděpodobně doma a dívá se na Fox News," zažertoval na začátku večera Jimmy Kimmel. Vyjádřil také naději, že letos se večer obejde bez faux-pas jako loni, kdy byl kvůli omylu pořadatelů vyhlášen jiný vítěz v kategorii nejlepší film.

Kimmel se zmínil také o aféře hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, kampani #MeToo a Time's Up. Oscar je podle něj v současnosti "nejoblíbenější a nejrespektovanější" muž v Hollywoodu, protože "má ruce tam, kde na ně můžete vidět" a nemá ani penis. "To je muž, jakého v tomto městě potřebujeme," řekl moderátor.

V hlavní oscarové kategorii porazila Tvář vody dalších osm nominovaných filmů Tři billboardy kousek za Ebbingem, Dunkerk, Dej mi své jméno, Nejtemnější hodina, Lady Bird, Uteč, Nit z přízraků a Akta Pentagon: Skrytá válka.

Tvář vody se zároveň stala co do počtu zlatých sošek nejúspěšnějším filmem letošního 90. ročníku udílení cen americké filmové akademie. Získala čtyři Oscary: kromě nejlepšího filmu, také za režii, výpravu a dekorace a hudbu.

Tři ceny získal Dunkerk, dvě sošky si odneslo drama z amerického Severozápadu Tři billboardy kousek za Ebbingem a stejný počet si na konto připsal také Blade Runner 2049.

Sošku autorům nejlepšího filmu předali herci Warren Beatty a Faye Dunawayová, kteří Oscara v hlavní kategorii předávali již v loňském roce. Kvůli chybě organizátorů, kteří zaměnili obálky, tehdy oznámili vítězství muzikálu La La Land, ve skutečnosti ale akademici nejlepším filmem roku 2016 zvolili Moonlight. Letošní vyhlašování cen Oscar se obešlo bez podobných nedopatření.

Oscara v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli získala Frances McDormandová, která ztvárnila roli Mildred Haynesové ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Gary Oldman, který si ve filmu Nejtemnější hodina zahrál britského premiéra Winstona Churchilla. McDormandová získala již druhého Oscara, prvního dostala v roce 1997 za roli ve filmu Fargo. Oldman zlatou sošku získal poprvé.

Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli dostal na slavnostním večeru v Los Angeles Sam Rockwell, který ztvárnil postavu policisty z maloměsta ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Rockwell se prosadil proti dalším nominovaným hercům Willemu Dafoeovi, Richardovi Jenkinsovi, Christopherovi Plummerovi, který byl vůbec nejstarším nominovaným hercem dnešního večera, i proti Woodymu Harrelsonovi, který si v dramatu z amerického Středozápadu Tři billboardy kousek za Ebbingem zahrál představeného Rockwellovy postavy.

Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli získala Allison Janneyová, která si zahrála ve film Já, Tonya režiséra Craiga Gillespieho. Známý už je také vítěz v kategorii neanglicky mluvený film. Stal se jím chilský snímek Fantastická žena režiséra Sebastiána Lelia.

Za masky si Oscara odnesli Kazuhiro Cudži, David Malinowski a Lucy Sibbicková, kteří pracovali na filmu Nejtemnější hodina, za kostýmy Mark Bridges, který se podílel na snímku Nit z přízraků.

Obě zvukové kategorie - zvuk a zvukové efekty - ovládlo válečné drama Dunkerk režiséra Christophera Nolana. Za výpravu a dekorace si prvního Oscara večera odnesla Tvář vody Guillerma del Tora.

V kategorii celovečerní dokument zvítězil Icarus režiséra Bryana Fogela, který se věnuje tématu dopingu v Rusku. "Aspoň víme, že Putin neovlivnil tyhle volby," zažertoval moderátor večer Jimmy Kimmel.

Po třinácti neproměněných nominacích získal svého prvního Oscara americký kameraman Roger A. Deakins. Filmová akademie jej po letech čekání ocenila za film Blade Runner 2049. Za nejlepší původní scénář si cenu Oscar odnesl Jordan Peele za snímek Uteč, za scénář podle předlohy byl oceněn James Ivory za film Dej mi své jméno.

Za hudbu k filmu Tvář vody získal zlatou sošku Alexandre Desplat, a filmu Guillerma del Tora tak přinesl druhého Oscara. Nejlepší píseň Remember Me zazněla v animovaném snímku Coco. Hudbu a text k ní napsali manželé Kristen Andersonová-Lopezová a Robert Lopez.

Oznámeni byli vítězové v krátkometrážních kategoriích: za hraný film si Oscara odnesl snímek The Silent Child (Příliš tiché dítě) režiséra Chrise Overtona, za dokument Heaven Is A Traffic Jam On The 405 (Skvěle se můžete cítit i v dopravní zácpě) Franka Stiefela.