reklama

Conchita Wurst v ženských šatech a s vousem vyhrála soutěž Eurovize s písní Rise like a Phoenix. Ihned se stala světovou celebritou a bojovnicí za toleranci. Zpívala i na půdě OSN či v Evropském parlamentu.

"Jsem už mnoho let HIV pozitivní," napsal Neuwirth. Informaci prý zveřejňuje proto, že mu jeho bývalý přítel hrozil, že ji sám rozšíří. "Ani v budoucnu nedám nikomu právo, aby mě zastrašoval, a zasahoval mi tak do života," uvedl Neuwirth. "Coming out je lepší, než aby to vyšlo najevo od třetí osoby," poznamenal.

Neuwirth dále napsal, že od diagnózy je pod lékařským dohledem a vir na nikoho nepřenesl. Doufá, že dodá odvahy i ostatním a že podnikl krok proti stigmatizaci lidí, kteří se nakazili virem HIV, ať už v důsledku svého chování, nebo nezaviněně.

Fanoušci Conchity Wurst na zprávu podle agentury DPA reagovali s pochopením a vyjádřili jí respekt za odvahu.

Německá organizace na pomoc lidem nakaženým virem HIV Deutsche AIDS-Hilfe (DAH) veřejné přiznání ocenila, ale poukázala na to, že bylo učiněno až pod tlakem okolností. "To ukazuje, že ještě zdaleka nejsme u cíle, jímž je sebevědomý postoj bez diskriminace. Conchita Wurst bude v budoucnosti určitě silným hlasem směřujícím k tomuto cíli," řekl DPA mluvčí organizace Holger Wicht.