Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kultovní superhrdina slaví narozeniny, od vydání prvního Supermana uběhne 80 let

USA
USA
Foto: Pixabay

New York - K největším hvězdám komiksu patří Superman, "muž z oceli", který se poprvé představil 18. dubna 1938 čtenářům sešitu Action Comics. Chlapíka v modrém oděvu a červené pláštěnce s písmenem S na hrudi stvořili Jerome Siegel a výtvarník Joseph Schuster. Během let prošla Supermanova dobrodružství řadou změn, vystřídali se různí autoři, "muž z oceli" získával nové a ztrácel staré schopnosti, jednou dokonce zemřel. Dodnes ale nemá v žánru konkurenci.

Během kariéry zlikvidoval Superman bezpočet obyčejných kriminálníků, v paměti čtenářů a později posluchačů i diváků ale zůstane navždy jako jeho hlavní protivník zapsán Lex Luthor. V nejslavnějším filmovém zpracování z roku 1978 si jej s potěšením zahrál Gene Hackman. Poprvé se objevil už v roce 1940, později získal slávu - před lety byl dokonce zvolen osmým největším "záporákem" všech dob - díky rozličným plánům na ovládnutí světa. Ty ale díky Supermanovi nikdy nevyšly.

Vedle střetnutí s Luthorem musel Superman prakticky neustále zápasit také se vztahem k půvabné Lois Laneové, kolegyni jeho alter ega Clarka Kenta z novin. Dlouhá léta totiž platilo, že zatímco Lois měla slabost pro hrdinu v pláštěnce, "nekňubu" Clarka brala jen jako kolegu a až časem odhalila, že Kent je i Superman. Až v polovině 90. let se oba hrdinové konečně vzali - a to prakticky současně v komiksu i televizním seriálu, známém také českým divákům.

Superman totiž už dávno není jen hrdinou kreslených příběhů, už v únoru 1940 se objevil v rádiu. Právě v rozhlase se poprvé objevil kryptonit, tajemný nerost z hrdinovy rodné planety, který mu bere sílu. Rok po rozhlase se Superman jako hrdina krátkých kreslených filmů prvně objevil na filmovém plátně. Díky animovanému filmu také začal létat - původně totiž na delší vzdálenosti skákal. Filmařům ale přišly Supermanovy obří skoky příliš komické a "naučili" jej létat.

Ve vzduchu a s vlající pláštěnkou se tak Superman proháněl jak ve filmovém seriálu z konce 40. let, tak v televizní verzi, jež se na obrazovkách objevovala v letech 1951 až 1957. Létání, a to dokonce ve vesmíru, si hrdina do sytosti užil i v dlouho nejslavnější filmové verzi Supermanových příběhů z přelomu 70. a 80. let. Na přelomu století se o znovuzrození Supermana jen pokusil Bryan Singer, až v létě 2013 přišel do kin Muž z oceli, drsnější než dříve, který zahájil novou éru.

Témata:  komiksy kultura Literatura sci-fi USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy