reklama

"Sedmdesátý první ročník festivalu v Cannes by nemohl začít bez pocty Miloši Formanovi, který zemřel letos 13. dubna. Český filmař zůstane navždy součástí historie Cannes," uvedli dnes pořadatelé na festivalovém webu. Připomněli, že Forman v roce 1971 získal na přehlídce zvláštní cenu poroty za snímek Taking Off a jeho filmy byly několikrát zastoupeny v různých soutěžních sekcích.

V Cannes se představí 21 soutěžních filmů, z nichž ten nejúspěšnější získá 19. května hlavní cenu festivalu - Zlatou palmu.

Přehlídka je letos pod drobnohledem médií také v souvislosti s úsilím o rovnoprávnost pohlaví a s kampaní proti sexuálnímu obtěžování MeToo. Festival býval oblíbeným místem zdiskreditovaného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, kterého desítky žen obvinily ze sexuálních útoků. Jedno ze znásilnění, z nichž je Weinstein obviňován, se stalo právě v Cannes.

Předsedkyně poroty Cate Blachettová dnes ale novinářům na tiskové konferenci před zahájením přehlídky řekla, že kampaň MeToo nebude mít na rozhodování o vítězi žádný vliv. Na dotaz ohledně skutečnosti, že z 21 snímků usilujících o Zlatou palmu jen tři režírovaly ženy, herečka odpověděla: "Nejsou tam díky svému pohlaví, ale díky kvalitě své práce." Dodala, že v budoucnu by v hlavní soutěži ráda viděla více žen a že doufá, že tomu tak bude. V historii Cannes zatím získala hlavní cenu jen jedna žena - Jane Campionová v roce 1993 za svůj nejúspěšnější film Piano.