Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela Margot Kidderová, herečka z filmu o Supermanovi

Margot Kidderová
Margot Kidderová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Ve věku 69 let zemřela americká herečka kanadského původu Margot Kidderová, kterou proslavila především hlavní ženská role ve filmovém zpracování komiksu Superman. Účinkovala rovněž v řadě amerických seriálů a známá byla i jako levicová politická aktivistka. Podle agentury Reuters dnes o jejím úmrtí informoval pohřební ústav v americkém státě Montana.

Herecká kariéra Kidderové začala v 70. letech, kdy se po rolích v několika seriálech objevila na plátně v thrilleru režiséra Briana de Palmy Sestry (1973). O dva roky později si vedle Roberta Redforda zahrála v dobrodružném snímku Velký Waldo Pepper. V roce 1978 pak přišla její patrně nejslavnější role novinářky Lois Laneové ve filmu na motivy superhrdinského komiksu, kde se objevila po boku Christophera Reevea, s nímž ji od natáčení až do jeho smrti pojilo blízké přátelství.

V 90. letech její kariéru přibrzdily psychické problémy a Kidderová se začala více věnovat nezávislým filmům a televizním seriálům. Objevila se mimo jiné v sériích Smallville či Bratři a sestry. Za roli v dětském seriálu Hodina duchů získala v roce 2015 cenu Emmy.

Média hojně psala rovněž o jejím osobním životě a milostných vztazích. Mezi jejími partnery postupně byli například bývalý kanadský premiér Pierre Trudeau, zmíněný režisér De Palma či jeho kolegové Tom Mankiewicz a Steven Spielberg. Vdaná byla celkem třikrát a měla jednu dceru.

Kidderová byla zapálenou politickou a ekologickou aktivistkou a veřejně se angažovala proti válečným aktivitám USA v Iráku. V roce 2005 přijala americké občanství, což zdůvodnila snahou o lepší možnost zasahovat do politického života v zemi, kde se stala členkou Demokratické strany.

Kidderová zemřela v neděli a příčina její smrti není podle Reuters známa.

Témata:  úmrtí Margot Kidderová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy