Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnští policisté se před kontroverzní hrou sešli s vedením divadla

Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do zákulisí divadla
Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do zákulisí divadla
Foto: Divadlo Husa na provázku

Brno - Brněnští policisté se před uvedením kontroverzní hry, kterou v sobotu v divadle Husa na provázku narušili radikálové, sešli s vedením divadla a společně nastavili mantinely, jak řešit případné divácké protesty. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Pavel Šváb.

Reagoval tak na kritiku vedení divadla, podle kterého byl policejní postup liknavý. Radikálové v sobotu vtrhli na jeviště a bránili hercům v produkci. Šváb poukázal na to, že v divadle podle oznámení ale nebyl ničen majetek ani napadáni lidé.

"Proběhlo několik schůzek s vedením divadla, které si bylo vědomo kontroverznosti představení i toho, kdo si na něj pořídil vstupenky. Po zkušenosti ze čtvrtečního představení byly nastaveny jasné mantinely, jak se mají případné divácké protesty řešit," uvedl Šváb. "V divadle podle oznámení nedocházelo k ničení majetku ani napadání osob. V momentě, kdy zástupce pořadatelské služby deklaroval, že nejsou schopni protestující zvládnout, policisté z antikonfliktního týmu věc vyřešili," doplnil.

Představení Naše násilí a vaše násilí tvořilo součást festivalu Divadelní svět, který organizovalo Národní divadlo Brno. Hra, která se zabývá vztahem Západu a Blízkého východu a vrcholí scénou, kdy Ježíš znásilní muslimku, sklízela kritiku už dlouho před uvedením.

Po začátku hry začala část publika, zejména příznivci hnutí Slušní lidé, hvízdat a dupat, následně vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně. Reagovali tak na scénu, kdy se herci svlékli donaha a začali se objímat a dotýkat. Aktivisté odešli až po desítkách minut, když je k tomu vybídli policisté z antikonfliktního týmu, který na místo dorazil.

Podle ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera byl ale postup brněnských policistů liknavý, antikonfliktní tým podle něj vstoupil vstoupil až po mnoha telefonátech a žádostech. Glaser s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění Petrem Oslzlým také osobně šli za velitelem zásahu.

Podle Švába byli ale policisté připravení v blízkosti divadla a neměli informace o násilném jednání. Uvnitř byla bezpečnostní služba, kterou zajistili pořadatelé.

Glaser se domnívá, že policie měla zasáhnout už v okamžiku, kdy na jeviště koordinovaně vstoupila skupina aktivistů a začala herce natlačovat ke stěně. Přece nelze čekat, až někdo začne něco ničit nebo dojde k násilí, uvedl.

Šváb také upřesnil počet lidí, kteří divadlo po výzvě opustili, bylo jich podle něj 26. Policie záležitost předá správnímu orgánu pro podezření z přestupku proti veřejnému pořádku. Po výzvě se policistům dodatečně přihlásila herečka, která uvedla, že došlo k jejímu kontaktu s jednou z protestujících divaček. "Neutrpěla při něm žádná zranění a věc by bez naší výzvy ani nehodlala řešit. Tuto dodatečně oznámenou záležitost kvalifikujeme jako přestupek proti občanskému soužití," uvedl mluvčí.

Témata:  divadlo Husa na provázku policie Brno

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy