reklama

Cílem změn je zamezit úbytku diváků. Televizní přenos jich v posledních letech sledovalo stále méně a letošní ročník dokonce nejméně v historii, napsal server časopisu The Hollywood Reporter.

Podle kritiků byla show příliš dlouhá a nudná kvůli tomu, že se ceny předávaly ve 24 kategoriích, z nichž veřejnost zajímaly jenom některé. Vybrané kategorie tak budou nově v losangeleském divadle Dolby Theatre vyhlašovány během reklamních přestávek.

Televizní diváci ale o nic nepřijdou, sestřih bude odvysílán později ještě během přímého přenosu na stanici ABC. Nově pořad potrvá tři hodiny namísto zhruba tří a půl.

Akademie rovněž sdělila, že vytvoří "novou kategorii pro mimořádně úspěšné populární filmy". Jak bude snímky pro tuto kategorii vybírat, ještě není jasné.

Podle The Hollywood Reporter budou někteří patrně namítat, že taková kategorie poškodí prestiž Oscarů. Časopis ale soudí, že to není pravda, protože diváky nezajímá ani tak jméno moderátora nebo délka přenosu, jako právě soutěžní filmy. 

Je prý vysoce pravděpodobné, že pokud akademie stihne novou kategorii zavést již na nadcházejícím ročníku, sledovanost ceremoniálu vzroste, neboť na Oscarech budou zastoupeny trháky jako Black Panther, Avengers: Infinity War, Deadpool 2, Mission: Impossible — Fallout nebo Mamma Mia! Here We Go Again. A v sále tak samozřejmě budou i hvězdy z těchto divácky oblíbených filmů.