reklama

Církevní obřad se konal před polednem v katedrále patřící arménské apoštolské církvi nacházející se poblíž pařížského bulváru Champs-Elysées. Před katedrálou se shromáždily desítky příznivců vzdávajících hold svému oblíbenému umělci, dovnitř však byli vpuštěni pouze pozvaní lidé. Podle agentury AFP měli na soukromý obřad vstup zapovězen i novináři.

Poté byla rakev s Aznavourovými pozůstatky přepravena na hřbitov v Montfort-l'Amaury ležícím asi 45 kilometrů západně od Paříže, kde se nachází jeho rodinná hrobka. Aznavour žil podle francouzských médií v 60. letech v nedaleké obci Galluis a na hřbitově již spočívají jeho rodiče či syn Patrick, který tragicky zemřel v roce 1976 ve věku 25 let.

Aznavourovu památku dnes uctívá rovněž Arménie, kde úřady spustily vlajky na půl žerdi a v řadě kostelů se slouží mše za jeho duši. Aznavour se narodil v roce 1924 v Paříži jako syn arménských uprchlíků. K zemi svých předků choval po celý život blízký vztah a v roce 2009 byl dokonce jmenován arménským velvyslancem ve Švýcarsku. Po celý život bojoval například za uznání masakrů Arménů v Osmanské říši za první světové války za genocidu.

Veřejný smuteční obřad ve Francii se konal v pátek za účasti prezidenta Emmanuela Macrona, exprezidentů Nicolase Sarkozyho a Françoise Hollandea či herce Jeana-Paula Belmonda.

Uměleckou kariéru začal Aznavour na počátku 40. let, později mu pomohla slavná Edith Piaf. Už v polovině minulého století zpívaly jeho písně největší francouzské hvězdy. Vrchol se dostavil v 60. letech, kdy vznikla většina jeho hitů. V Praze naposledy koncertoval letos v březnu.