Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extrémní počasí nahání lidem strach. Miliony lidí jsou v ohrožení života

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Sucha, záplavy a bouře ohrožují Afriku čím dál častěji. Na kontinent, kde je většina lidí odkázaných na zemědělskou činnost, budou mít výkyvy počasí extrémní dopady. Budoucnost mnoha lidí zůstává nejasná, informuje Deutsche Welle.

Extrémní sucha v tzv. africkém rohu (Etiopie, Djibuti, Eritrea a Somálsko), záplavy na východě, sesuvy bahna v Siera Leoně nebo sněžení ve vyšších nadmořských výškách Sahary, jsou způsobeny vývojem počasí, na které Afrika není připravena.  

Dopady na farmáře

Zemědělství je hlavní věc, kvůli které je spousta Afričanů závislých na počasí a jeho vývoji. Odhaduje se, že 70% Afričanů je životně závislých na jídle, které si sami vypěstují. Proto teď miliony farmářů žijí ve strachu.

„Jeden farmář v oblasti blízko Namibie mi říkal, že neviděl pořádný déšť už sedm let,“ říká poradce v otázkách zemědělství Kobus Hartman. Dále dodává: „V této oblasti je běžné, že zde příliš neprší, ale aby nezapršelo téměř vůbec za tak dlouhou dobu, to je opravdu extrém.“

Odborník na životní prostředí Chidiebere Ofoegbu píše: „Klimatické změny mají tady v Africe obrovský dopad na socioekonomickou situaci lidí. Můžete pozorovat, že i malý zvrat v očekávaných srážkách, může vést ke zkáze úrody a nárůstu chudoby.“

Ohrožení potravinové bezpečnosti

Potravinová bezpečnost je velkým tématem budoucnosti. Mnoho afrických vlád si nemůže dovolit, importovat do svých zemí dostatečné množství potravy, aby nasytily své obyvatelstvo v případě fatální neúrody.

Neziskové i státní organizace v mnoha afrických státech se snaží přesvědčit farmáře, aby přecházeli na jiné typy plodin, které jsou odolnější vůči změnám klimatu. Snaží se je informovat o nových možnostech. Jedná se však o běh na dlouhou trať.

Přeplněná města

Farmáři, kteří se nemohou spoléhat na to, že své rodiny uživí z vypěstovaných plodin, se často rozhodnou odejít hledat práci do města. Africká města se tak stávají extrémně přeplněnými a vznikají v nich slumy. Ve městech není dobrá infrastruktura a už vůbec ne kanalizační systémy.

Na jedné straně jsou tak měšťané ohroženi množstvím chorob vznikajících ve znečištěném prostředí, ale nejsou například ani připraveni na nečekané velké srážky. Ty způsobují záplavy, jelikož ve městech neexistuje kanalizace a odvodňovací systémy.

Afrika není dobře připravena na klimatické změny, které naši planetu čekají. Ekonomika je zde v mnoha případech příliš odkázána na zemědělství a mnoho místních obyvatel naprosto postrádá jakékoliv vědomosti a techniku, která by jim pomohla vypořádat se se změnami, které nastávají.  

Témata:  Afrika zemědělci počasí globální oteplování

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy