reklama

První série Nemocnice na kraji města s Ladislavem Chudíkem v hlavní roli čítala 13 dílů. Po velkém úspěchu v Československu i v Německu byla v roce 1981 na žádost německé televize dotočena navazující řada o sedmi dílech. Seriál ani po letech neztratil popularitu. Jeho znovuuvedení v České televizi v roce 2015 sledovalo v průměru 625.000 diváků nad 15 let. Byl to druhý nejlepší výsledek večera. Nemocnici porazil jen snímek Krokodýl Dundee na Nově.

Pokračování seriálu pod názvem Nemocnice na kraji města po dvaceti letech v letech 2003 a 2004 natočil režisér Hynek Bočan. Scénář napsal Petr Zikmund. První díl Nemocnice po 20 letech pokořil všechny soukromé stanice. Na České televizi (ČT) ho viděly na čtyři miliony lidí. Vyšší sledovanost měl v předchozích letech na ČT jen film Kolja odvysílaný v lednu 1998, poslední třetina finálového utkání v hokeji na olympiádě v Naganu a televizní přenos po návratu hokejistů z Japonska.

Pokračováním seriálu Nemocnice na kraji města a seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech se stala Nemocnice na kraji města - nové osudy. Scénář napsala Lucie Konášová a režie se ujal Viktor Polesný. Jako v předchozích sériích se děj odehrává v borské nemocnici. Úvodní díl nové řady vidělo 26. září 2008 na prvním programu ČT 1,5 milionu diváků.

Scenáristka Konášová uvedla, že po dokončení se nejvíce bála ohlasů od lékařů. "Chodila jsem do Nemocnice na Františku - na 'čumendu' na operační sál, jako pomocná podavačka obvazů na ambulanci a na noční jako sestřička specializovaná na stlaní postelí," uvedla ke své přípravě. "Od lékařů přišly jen skvělé odezvy a mně spadl kámen ze srdce," dodala.

K divácky nejúspěšnějším seriálům televize Prima současnosti patří Modrý kód, který průměrně v jarní sezoně sledovalo 871.000 diváků starších 15 let. Děj se soustředí na oddělení urgentního příjmu, každá epizoda sleduje případy inspirované skutečnými osudy a případy pacientů a zdravotníků.

"Modrý kód se stal fenoménem mezi seriály. Zaprvé má velkou diváckou základnu, která neustále roste, a zadruhé je unikátní díky televiznímu přesahu - Prima ve spolupráci s Českým červeným křížem a herci ze seriálu šíří osvětu o poskytování první pomoci," uvedl Marek Singer, generální ředitel FTV Prima.

Podobně jako nemocnice na kraji města byla v Československu oblíbeným seriálem Sanitka z roku 1984 režiséra Jiřího Adamce s Jaromírem Hanzlíkem v roli zdravotníka Vojtěcha Jandery. Děj je zasazen do prostředí zdravotnické záchranné služby. V letech 2011 až 2012 natočil další díly režisér Filip Renč. První odvysílaný díl Sanitky 2 zhlédlo 7. září 2013 více než 1,4 milionu diváků starších 15 let.

Z lékařského prostředí je také komediální seriál ČT Doktor Martin, který vznikl ve spolupráci se slovenskou RTVS podle původní anglické předlohy. V české verzi vysílané od 2015 hraje Miroslav Donutil doktora Martina Elingera, který z Prahy přijíždí do malé obce v Beskydech jménem Protějov na místo obvodního lékaře. Průměrná sledovanost všech 16 dílů druhé řady seriálu dosáhla 1,19 mil. diváků nad 15 let. Server MediaMania přirovnal základní zápletku seriálu k obdobnému českému seriálu televize Nova Doktoři z Počátků, kde obdobně hlavní postava Ota Kovář v podání Martina Stránského odjíždí na venkov jako praktický lékař.