Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesk a bída českých show: Tvoje tvář dostává facky, ze kterých se nevzpamatuje

StarDance
StarDance
Foto: Česká televize

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO - Český divák překvapil. Plebejec, milovník Ordinací a Ulic, případně soudkyň Barbar a šarlatánů Plamínků či Joland dal přednost zdánlivě vyšší kultuře. Tu tento podzim reprezentuje už devátá řada taneční soutěže StarDance. Soutěž i svým třetím dílem na hlavu porazila dosavadního hegemona televizní zábavy – pátou řadu megalomanské „Tváře“ na Nově.

Veřejnoprávní televize letos vsadila na velmi silnou sestavu soutěžících (snad každý se zde najde toho svého favorita bez ohledu na to, jak moc dobře nebo špatně bude tančit). Naopak Nova sáhla k osvědčené taktice let minulých – dvě až tři skutečně známé osobnosti, zpěvačka, která má to nejlepší zřejmě za sebou a postavy z nekonečných seriálů, které nezasvěcený divák povětšinou nezná. K tomu přičtěme všudybyla Jakuba Koháka v porotě (která je výrazně maskulinní) a ne vždy vtipného Ondřeje Sokola – vše je korunováno stylem hodnocení – hlavně žádná kritika, všichni svá vystoupení perfektně zvládají! A diváci, ti ať do toho nemluví.

Doteď to stačilo. Extravagantní kostýmy, šoupnutí dýmu na pódium, osvědčené pecky a fláky – vše vedlo k rekordně vysokým číslům co do sledovanosti. Umírněná taneční soutěž s moderátorem Markem Ebenem a jeho vybraným a laskavým humorem rozhodně nebyla adeptem na sestřelení tohoto favorita. A přece se stalo. A ač jde na první pohled o velmi podobný formát, právě StarDance ostře kontrastuje s konceptem soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Elegance, lesk a dokonalost sice na diváky z reklamních upoutávek silně dýchá, realita je jiná. Diváky táhne zejména emotivností, tvrdostí, dřinou. Není tak korektní – porota si nemusí brát servítky. Nabízí zcela jiný pohled na ony hvězdy, které tančí. Zavede diváka do jejich soukromí, do pocitů a nitra – učiní z nich na necelé dvě hodiny sobotního večera „obyčejné lidi“.

Lákadlem je také napětí, kdo že to skončí poslední a uroní slzu, protože ve svých očích neuspěl. Ono totiž není všechno zlato, co se třpytí. Tím autentičtějším leskem oplývá taneční soutěž. Za pravdu tomu dává 1,4 milionu diváků proti asi polovině věrných tváří, které sledují Tvář. Možná české diváctvo přeci jen není až tak plebejské. Moment, vraťme se na chvíli do reality – seriál Ordinace v růžové zahradě za 11 let vysílání nezažil moment, kdy by počet jeho diváků klesl pod milion.  

Co naplat, že diváci většinou nehodnotí taneční výkony (kdo ví, kolik diváků skutečně tanci rozumí – možná každý tisící?), ale spíše sympatie známých osobností. Ta, která si snad dovolí (a mnohdy nevědomky) zatvářit se na chvíli nepřítomně, nebo dokonce arogantně, bude mít při vyhlašování vypadlého pravděpodobně velký problém. Zatím poslední díl, kde vypadl mladičký zpěvák Adam Mišík, sledovalo 1,45 milionu diváků. Tvoji tvář ani ne 800 tisíc tváří. Sledovanost taneční soutěže se tak ustálila stejně jako sledovanost té „pěvecké“. Tratí na tom třetí v pořadí, televize Prima, která se proti těmto formátům snaží nasazovat celovečerní filmy. Zlobit se nemusí Jaromír Soukup na TV Barrandov – jeho deset pořadů se vysílá ve dnech pondělí až pátek, sobotní večery si zkrátka divák musí hledat zábavu jinde. Třeba právě ve StarDance.  

Témata:  Star Dance komentář Jaromír Soukup TV Nova Česká televize

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy