Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na koncertě k poctě Mandelovi zpívala Beyoncé, přišla řada politiků a mecenášů

Beyoncé
Beyoncé
Foto: iCelebZ.com

Jihoafrická republika si dnes obřím koncertem s řadou světových hudebních hvězd připomněla 100 let od narození bojovníka za rovnoprávnost a prvního černošského prezidenta Nelsona Mandely. Na akci v Johannesburgu zazpívala například americká zpěvačka Beyoncé, raper Jay-Z nebo britský zpěvák Ed Sheeran. Účastní se jí však i řada politiků a zástupců velkých firem, kteří chtějí představit své dobročinné plány, napsala agentura Reuters.

Koncert pořádá organizace Global Citizen, která na stadion FNB pozvala například i moderátorku Oprah Winfreyovou nebo modelku Naomi Campbellovou. Šéf Světové banky Jim Yong Kim publiku z pódia oznámil, že instituce se chystá v roce 2019 v Africe investovat jednu miliardu dolarů do programů na zlepšení zdraví a vzdělání.

She really killed the whole Verse. I guess it was worth the 25 mins we got ??? #Beyonce pic.twitter.com/eSgvqRf20T

— Jordan Bryant (@Jordanx__96) 2. prosince 2018

Keňský prezident Uhuru Kenyatta prostřednictvím videa slíbil výrazně zvýšit rozpočet na školství. Britský miliardář Richard Branson ve videovzkazu prohlásil, že několik dárců včetně jeho firem nebo nadace Billa a Melindy Gatesových věnuje 105 milionů dolarů na léčbu trachomu, který je v Africe nejčastější příčinou slepoty.

Lístky na koncert získaly zdarma stovky lidí, kteří se angažují v nejrůznějších charitách nebo neziskových organizacích.

Na fotbalovém stadionu FNB se v roce 2013 po smrti Mandely konaly smuteční akce, protože právě tady se Mandela v roce 2010 naposledy objevil na veřejnosti při finále fotbalového mistrovství světa.

Mandela, který se již za svého života stal legendou, odstranil v čele jihoafrických černochů v 90. letech spolu s tehdejším prezidentem Frederikem de Klerkem tamní rasistický režim. Oba za to dostali Nobelovu cenu za mír. Prezidentem JAR se stal po prvních vícerasových volbách v dubnu 1994.

Témata:  Beyoncé Nelson Mandela koncert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy