Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největšímu nesmyslu filmu Interstellar dodnes věří řada fanoušků

Planeta, kde jedna hodina znamená několik let ve vesmíru, by takto rozhodně nevypadala
Planeta, kde jedna hodina znamená několik let ve vesmíru, by takto rozhodně nevypadala
Foto: Reprofoto

Oceňovaný snímek Interstellar nejen že vyvolal mezi mladými lidmi zájem o fyzikální vědy, nakousl ale také řadu věcí, se kterými se současní vědci potýkají. Jednou z nich je různé plynutí času na základě gravitace. Ačkoliv ve filmu bylo jeho vyobrazení příliš přehnané, faktem zůstává, že čas jak ho známe neplyne všude stejně. Naopak.

Cestování časem. Jedna z největších záhad, která bude "trápit" lidstvo i v budoucnosti. Existuje spousta teorií, teorii gravitace nevyjímaje, které dokáží vysvětlit cestování časem.

Gravitace vytváří ohyb v časoprostoru, které způsobují, že se objekty pohybují v zakřiveném prostoru. Výsledkem je to, že se díky tomu objekty pohybují rychleji ve srovnání s tím, jak to vidí pozorovatel na Zemi.

Kupříkladu hodiny na vesmírných družicích se liší o 38 mikrosekund od těch na Zemi. Vzhledem k tomu, že pohyb ve vesmíru způsobuje, že čas plyne rychleji, můžeme považovat astronauty za cestovatele časem. I když ten efekt není tak velký.

Otazník pro budoucí pokolení vědců tu však stále visí: Budeme moci cestovat časem tak, jako to dělají lidé ve sci-fi filmech? Podle vědců pravděpodobně zatím nikoliv.

Problém je v tom, že pokud bychom chtěli využít gravitace k cestování časem, pravděpodobně by nás zabila. Jde o jednu z nepřesností, kterou kritici vytýkají například zmíněnému filmu Interstellar.

V něm se planeta Miller nacházela v blízkosti černé díry, a díky tomu se jedna hodina na povrchu rovnala sedmi letům na Zemi. Ve skutečnosti by ale gravitace byla na takové planetě tak silná, že by na ní nic nepřežilo. Přesto, pokud by hypoteticky taková planeta existovala, čas na ní by se od toho který známe my podstatně lišil.

Témata:  vesmir čas film Interstellar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy