reklama

Vše odstartoval dokument „Leaving Neverland“, ve kterém vypovídají dva mladí muži, kteří měli být v dětství zneužiti Michaele Jacksonem. Žádná novinka. Tato tvrzení se o „Královi popu, jak byl také Jackson přezdíván, táhnou minimálně od poloviny 80. let minulého století. Ovšem asi ani v 90. letech, kdy se Jackson dostal kvůli těmto obviněním před soud a vyplatil raději desítky milionů dolarů jako mimosoudní odškodnění, nedošlo k tak masivnímu vymazávání Jacksonova uměleckého dědictví a jeho osoby, jako dnes.

Vše začalo překvapivě v dánské Kodani. Rodiče požádaly, aby z jednoho nákupního centra byla odstraněna vosková figurína Michaela Jacksona, neboť to je osoba spjata s mnoha skandály a děti se ji údajně bály. Poté už se to začalo nabalovat a moralisté se nám začali objevovat jako houby po dešti. Rozhlasová stanice BBC 2 vyřadila ze svého play listu hudbu deset let zesnulého zpěváka. Ta stejná „úctyhodná“ BBC, která po léta uhlazovala a zametala sexuální výstřelky své hvězdy Jimmyho Savila a dalších televizních tváří. Opravdu vítězství morálky a slušnosti. K bojkotu se přidala i novozélandská rádia.

Vrcholnou dávku politické korektnosti a pokrytectví ovšem předvedli tvůrci legendárního seriálů Simpsonovi v čele s producentem James L. Brooksem. Ti navěky odstraní ze seriálů díl Šílený Homer s Michaelem Jacksonem jako hostující hvězdou. O co v „kontroverzním“ díle šlo? Homer se dostane do blázince, kde potká „Michaela Jacksona“, což je ovšem místní chovanec lehce šílený dvoumetrový holohlavý chlapík s nadváhou jménem Leon Kompowský a od toho se odvíjejí další peripetie. Málokdo ví, že Jackson pro seriál písničku, která v díle zazní, ani nenazpíval a musel být najat imitátor.

Problém je v tom, že epizoda je ze třetí série, tedy z roku 1991 a je 28 let stará. Přestože Brooks tvrdí, že je to jeho oblíbená epizoda, „nevidí jinou možnost“, než vymazat díl ze všech oficiálních archivů a vynechat ji i z budoucích vydaní DVD a Blu-ray. Těm, kdo už díl mají na starších vydaní DVD, domovní prohlídka a zničení zakázaného materiálu nehrozí. Zatím.

Co ovšem s díly, kde se objevily další kontroverzní osobnosti?  Woody Allen se v seriálu objevil mnohokrát, byť ne osobně, a také má na krku sexuální skandál, byť jej, stejně jako Jacksona, soud očistil. Co Larry King, americká novinářská legenda, která dnes pracuje pro RT? Bude také persona non grata? A proč seriál nezazdít celý? Homer toho má na svědomí více než dost!

Co takhle vymazat z kulturní historie Caravaggia? Italský malíř byl nepochybně génius, který stál u kolébky baroka. Na druhou stranu podle některých zpráv měl rád mladé chlapce více než je zdrávo a v opilecké rvačce zabil pijáckého nohsleda. Nebylo by záhodno sundat jeho „pobuřující díla“ plná nahých chlapců ze stěn galerií? Jeho nově nalezený obraz brzy půjde do dražby za 150 milionů eur. Nemělo by být raději demonstrativně spáleno?

A takových kontroverzních umělců je celá řada. Sebevrazi van Gogh a Cobain. Sukničkáři Picasso či Nezval. Narkomané Janis Joplin a Miki Volek. Tuny a tuny bohémů, co se honili za každou sukní nebo kalhotami, alkoholiků a narkomanů tvořilo naše kulturní dědictví. Pokud bychom je všechny vymazali z našich dějin, galerie jsou prázdné a televizi a v rádiu hrají jen náboženské písně. Rock a pop by byl tabu stejně jako klasika. Bach se oženil s vlastní sestřenicí a o Mozartovi raději ani nemluvit. A protože víme, jak to v církvi chodí, tak i chorály by brzy zmizely z éteru.

Michael Jackson byl muž velmi problematický, s mnoha stinnými stránkami, komplikovaným životem a vztahy v rodině. Na druhou stranu to byla jedna z ikon „osmdesátek“ a začátku „devadesátek“. Není asi člověk nad 30, který by na jeho pecky „netrsal“. A i přesto, že nejste jeho skalní fanoušci, nelze popřít, že moderní kulturu ovlivnil obrovskou měrou. Snažit se ho z ní vytrhnout připomíná 50. léta u nás a vyškubávání a začerňování učebnic s nehodícími se osobnostmi. Zase tu máme trezory pro „závadná“  díla a umělce. A je to snaha stejně hloupá a stejně kontraproduktivní jako kdysi.

Většinu lidí snaha „moralistů“, kteří jsou spíše pokrytci s máslem na hlavě, znechutí. Ostatně, mnozí z těch, co ho dnes zatracují, když žil, byli jeho „přátelé“ a měli ze spolupráce s ním pěkné zisky. Platí to i o tvůrcích seriálu Simpsonovi. O Jacksonově vinně a nevinně měl za jeho života rozhodnout soud. Dnes už se bránit obviněním nemůže a jeho dnešní vyškrtávání z dějin je směšné, ubohé a nebezpečné. Za pár let, kdy může společenská „morálka“ a farizejství ještě zpřísnit, se na černé listině mohou objevit i ti, co ho dnes, deset let po smrti, odsuzují a mažou.