reklama

Zeffirelliho syn Luciano uvedl, že jeho otec skonal doma. "Chvíli trpěl, ale odešel klidně," řekl.

Zeffirelli těšil diváky po celém světě svou romantickou vizí a často extravagantními inscenacemi, nejslavnější je jeho filmové ztvárnění Romea a Julie a vícedílný výpravný film Ježíš Nazaretský. S velkou pružností tvořil klasiku pro nejznámější opery na světě, od milánské La Scaly až po Metropolitní v New Yorku, a divadelní hry hry pro londýnské a italské scény.

Jeden z nejplodnějších italských režisérů se jednou přirovnal k sultánovi se třemi harémy: filmem, divadlem a operou.

"Nejsem filmový režisér. Jsem režisér, který používá různé nástroje k vyjádření svých snů a svých příběhů," řekl Zeffirelli v rozhovoru s agenturou AP v listopadu 2006.

Rodák z Florencie se původně jmenoval Gianfranco Corsi. Studoval architekturu a umění, ale více byl okouzlen divadlem. Po válce začal jako divadelní herec a návrhář výpravy u Luchina Viscontiho.

Od roku 1950 působil jako divadelní režisér doma i v zahraničí. Oslavované jsou zejména jeho filmové adaptace Shakespearových her z 60. let - například Zkrocení zlé ženy či Romeo a Julie.

V letech 1994-2001 zasedal v Senátu italského parlamentu za Katánii a v roce 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech převzal cenu za mimořádný přínos světovému filmu.