reklama

Karel Gott se dnes nechal zvěčnit se záplavou dopisů, které mu fanoušci poslali domů na Bertramku v souvislosti s jeho zítřejšími 80. narozeninami. Legendární zpěvák všem gratulantům na sociální síti poděkoval.

"Moji milí příznivci, probírám se množstvím vašich gratulací, které jste mi poslali a stále posíláte k narozeninám a musím říct, že jsem z vašich přání velmi dojatý. Jsem vděčný za vaši mnohaletou přízeň, která mě činí šťastným. Děkuji za všechno, mám vás rád," napsal na Instagramu.

Karel Gott je bezesporu nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Zlatým a Českým slavíkem byl například zvolen dvaačtyřicetkrát, naposledy předloni. Gott, populární též v Německu či Rusku, se v posledních letech potýkal se zdravotními problémy. Jak sám ale řekl, s kariérou se rozloučit nehodlá.

Gott, který své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni, vděčí za trvající popularitu nejen talentu, ale i "neuvěřitelné pokoře k publiku a tvrdému přístupu k sobě samému", jak o něm řekla zpěvačka Yvonne Přenosilová. Kolegové z branže se také shodují, že zpěvák je profesionál a perfekcionista, který se prý připravuje stejně zodpovědně na koncert v hale jako na vystoupení v domově důchodců. V Gottově publiku se dnes už také mísí všechny věkové kategorie.

Během své šedesátileté kariéry "Božský Karel" nazpíval desítky hitů, z nichž převážnou většinu složil jeho vrstevník, již zesnulý skladatel Karel Svoboda. K nejznámějším patří Lady Carneval (1968), Kávu si osladím (1972), Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš (1973), duety Zvonky štěstí (1984) a Čau lásko (1986) nebo Když muž se ženou snídá (1992). Velkou popularitu si získala i titulní píseň animovaného seriálu Včelka Mája (1977), kterou Gott nazpíval v několika jazycích.