Kultura

Avia B-35

Československá stíhačka mohla drtit Luftwaffe. Přišla však příliš pozdě!

Kultura

Mnichovská smlouva v roce 1938 nezasáhla jen lidské osudy, ale i osudy projektů, které měly naší zemi bránit. Takovým projektem byla i stíhačka B-35. Ta se měla stát nadějí a jádrem československého stíhacího letectva. Bohužel všechny naděje moderního stroje zmařily osudové dny Mnichova a následné okupace.

Phil Collins

Phil Collins v Praze hrál hity a vzpomínal i na Genesis

Kultura

V pražské O2 areně dnes vyvolal nadšení publika britský popový hudebník Phil Collins. Osmašedesátiletý zpěvák a bubeník, který před časem znovu nastartoval svoji hudební kariéru, se představil běhěm svého turné s názvem Still Not Dead Yet Live.

Film, ilustrační foto

Filmový svět truchlí. Zemřel proslulý režisér Franco Zeffirelli

Kultura

Ve věku 96 let dnes zemřel italský režisér Franco Zeffirelli. Agentuře AP to sdělil jeho syn Luciano. Režisér a bývalý senátor známý operami a filmovou či televizní tvorbou se proslavil zejména adaptacemi Shakespearových děl, ale také moderním pojetím klasických oper. V roce 2004 mu Británie udělila čestný rytířský titul.

Hollywood

Proč Dustin Hoffman nehrál Ramba? Pět slavných herců, kteří odmítli slavné role!

Kultura

U mnoha rolí stačí říct jejich jméno a vybaví se nám i jméno herce. Rambo? Silvestr Stallone! Hannibal Lecter? Anthony Hopkins. Forrest Gump? Tom Hanks. Stačilo ovšem málo a mohlo to být jinak. Mnoho slavných herců odmítlo velmi slavné ba kultovní role. A mnozí později přiznali, že toho velmi trpce litovali. Vybrali jsme pro vás pětku neslavnějších herců, kteří odmítli ještě slavnější role.

zpěvák Dr John

Kultura

Zemřel oceňovaný americký zpěvák Dr John

Ve věku 77 let zemřel ve čtvrtek americký zpěvák a několikanásobný držitel prestižního ocenění Grammy Dr John. Hudebník kombinoval blues, pop, jazz, boogie woogie a rokenrol. Za svou činnost byl uveden do rokenrolové síně slávy.

Elton John

Elton John si stěžuje na cenzuru: Rusové sestříhali film Rocketman, žádné gay scény

Kultura

Britský hudebník Elton John a tvůrci životopisného filmu Rocketman o jeho umělecké dráze odsoudili krok ruského distributora, který hodlá v Rusku promítat cenzurovanou verzi snímku. Napsali to v prohlášení, které se v pátek objevilo na sociálních sítích. Ve filmové biografii bude podle ruských médií chybět asi deset až 20 minut z celkové stopáže a diváci neuvidí například homosexuální erotické scény. Distributor tvrdí, že jednal s ohledem na ruské zákony.

Herta Müllerová

Blíží se znovu diktatura? Dcera příslušníka SS pronáší temné varování

Kultura

Rumunská spisovatelka a nositelka Nobelovy ceny za literaturu Herta Müllerová se ve svých dílech věnuje tématu diktatury. V rozhovorech upozorňuje, že se může plíživě vrátit i dnes. Důvodem dle ní je, že východní Evropa zapomíná na své dějiny a tedy i na svou zkušenost s hrůzami autoritářských režimů.

Hudebník Robert Hlavatý

Zemřel zpěvák Robert Hlavatý (†50). Příběhem zaujal i v Hlasu!

Kultura

Ve věku 50 let zemřel v úterý muzikálový herec a hudebník Robert Hlavatý. Ten před pěti lety zaujal svým příběhem diváky i v reality show The Voice. Objevil se třeba ve filmu Kvaska nebo v seriálu Ulice. Vystupoval i se skupinou Kabát. Hlavatý prohrál dlouhý boj s rakovinou.

Stanislav Zindulka

Kultura

Česko truchlí! Zemřel herec Stanislav Zindulka

Ve věku 86 let dnes zemřel dlouholetý člen hereckého souboru Činoherního klubu Stanislav Zindulka. Informoval o tom ředitel divadla Vladimír Procházka. Rodák z Jilemnice zemřel pokojně v rodinném kruhu.

Mirek Hoffman

Zemřela celebrita české country Mirek Hoffmann

Kultura

Ve věku 83 let zemřel zpěvák, textař a skladatel Mirek Hoffmann. Byl legendou české country scény a zakladatelem skupiny Zelenáči. Mezi jeho nejznámější písně patřily Dívka s vlasem medovým, Oranžovej expres, A slunce pálí jen nebo Hej, Joe.

Věra Bílá

Zemřela romská pěvecká celebrita Věra Bílá

Kultura

Romská zpěvačka Věra Bílá dnes zemřela. Roky ji trápila těžká cukrovka a slabé srdce. V pondělí se její stav dramaticky zhoršil, proto byla hospitalizována. Dnes bohužel svůj boj prohrála.

Michael Jackson

Kultura

Michael Jackson je deset let po smrti. Snaha vymazat ho je trapná!

Komentář Petra Šulky – Letos je to deset let od úmrtí popové legendy Michaela Jacksona. A místo vzpomínání se zdá, že nás čeká vlna zapomínání a vymazávání Jacksona z kulturní historie. Vlna pokrytectví a najednou objevené morálky, jak se zdá, našla nové jeviště na ukazování vlastní vznešenosti jejích nositelů.

Planeta, kde jedna hodina znamená několik let ve vesmíru, by takto rozhodně nevypadala

Největšímu nesmyslu filmu Interstellar dodnes věří řada fanoušků

Kultura

Oceňovaný snímek Interstellar nejen že vyvolal mezi mladými lidmi zájem o fyzikální vědy, nakousl ale také řadu věcí, se kterými se současní vědci potýkají. Jednou z nich je různé plynutí času na základě gravitace. Ačkoliv ve filmu bylo jeho vyobrazení příliš přehnané, faktem zůstává, že čas jak ho známe neplyne všude stejně. Naopak.

Vitruviova figura

Přepíšou se dějiny umění? Profesor tvrdí, že objevil jedinou sochu da Vinciho

Kultura

Socha madony se smějícím se dítětem, která patří do sbírek londýnského Muzea královny Viktorie a prince Alberta (V&A) a o jejímž autorovi se vedou spory už přes sto let, je dílem Leonarda da Vinciho. Tvrdí to neapolský profesor umění a historie Francesco Caglioti a jeho tým. Má-li pravdu, je to jediná známá socha tohoto renesančního umělce. Muzeum o tom ale přesvědčeno není, píše server Artnet.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy