Kultura

Aťka Janoušková

Zemřela Aťka Janoušková, propůjčila hlas včelce Máje

Kultura

Ve věku 88 let zemřela herečka Aťka Janoušková, která dala hlas řadě postav z pohádek a večerníčků. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál, kterému zprávu o úmrtí Janouškové sdělil její kolega Lubomír Zemanec. Hlasem Janouškové promlouvala třeba včelka Mája ve stejnojmenném animovaném seriálu. Janoušková ale hrála i v řadě divadelních představení, kde mohla uplatnit nadání pro tanec a zpěv.

Luke Perry

Zemřel Luke Perry (†52) alias Dylan z Beverly Hills 90210

Kultura

Americký herec Luke Perry před několika dny prodělal masivní srdeční záchvat. Jeho kolegové a blízcí věřili, že se herec zotaví, to se ale bohužel nestalo. Perry, který se proslavil jako Dylan v kultovním seriálu Beverly Hills 90210, dnes v nemocnici zemřel.

seriál Most!

Kultura

Češi milují černý humor a satiru. Ale... Co zbylo po seriálu Most!?

Komentář Petra Šulky – Je to týden, co Česká televize odvysílala poslední díl seriálu Most! Ten se stal poněkud překvapivě hvězdou pondělních televizních a večerů a rekordy trhal i na internetu. Co však po sobě televizní pořád, o kterém se již dnes mluví jako, o fenoménu zanechal?

Předávání Oscarů 2019

Kultura

Předávání Oscarů je za námi. Mezi filmy kralovala Zelená kniha, mezi herci Malek jako Mercury

V Los Angeles dnes americká filmová akademie udílela prestižní ocenění Oscar. Nejvíce sošek si odnesl životopisný snímek o kapele Queen Bohemian Rhapsody, jehož hlavní představitel Rami Malek předvedl nejlepší mužský herecký výkon. Favorizované mexické drama Roma má cenu za nejlepší režii. Naopak Favoritka neuspěla, když proměnila jen jednu z deseti nominací. Nejlepším filmem je jižanská road movie Zelená kniha.

Stanley Donen (režisér)

Zemřel spolutvůrce slavného muzikálů Zpívání v dešti Stanley Donen

Kultura

Ve věku 94 let zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti (1952). S odvoláním na umělcovu rodinu o tom dnes informují americká média. Donen, který v roce 1998 na udílení filmových cen Oscar dostal ocenění za celoživotní dílo, zemřel ve čtvrtek v New Yorku, když podlehl infarktu.

Pokáč, Jan Pokorný

Pokáčovo jaro 2019 bude plné Lásky

Kultura

Oblíbený písničkář Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný, v jehož písních se často potkává sarkasmus, ironie a nadsázka vyráží spolu s kytaristou, který si říká Láska, jako předskokanem na turné s názvem Pokáčovo jaro 2019. Jako první oba umělci vystoupí již 1. března v M klubu ve Vysokém Mýtě a vygraduje 4. května na Zámku v Novém Městě nad Metují. Celkem Pokáč navštíví 22 měst po celé České republice. V rámci tour zazní songy z připravovaného druhého alba, které by mělo světlo světa spatřit právě po skončení jarního turné.

Ivan Trojan a Agnieszka Holland

Kultura

Ivan Trojan se opět postaví před kameru. Stane se Šarlatánem

Šestinásobný držitel Českého lva Ivan Trojan se už v dubnu opět postaví před filmovou kameru. Tentokrát v roli léčitele v životopisném historickém dramatu Šarlatán podle scénáře Marka Epsteina, které bude režírovat světově uznávaná polská režisérka Agnieszka Holland.

Petr Oliva

Zemřel herec a dabér Petr Oliva, propůjčil hlas řadě světových celebrit

Kultura

Ve věku 75 let zemřel herec a dabér Petr Oliva. Na svých facebookových stránkách to uvedlo Divadlo Radka Brzobohatého, kde hrál Oliva v několika inscenacích. Serveru Blesk.cz informaci potvrdila hercova dcera. Oliva v dabingu propůjčil hlas například Pierru Richardovi, Robertu Redfordovi, Paolu Villaggimu či Bodiemu z britského seriálu Profesionálové.

film Poslední aristokratka

Jiří Vejdělek natáčí komedii Poslední aristokratka hned na pěti zámcích v České republice

Kultura

Režisér Jiří Vejdělek začal natáčet nový celovečerní film Poslední aristokratka v hlavní roli s Hynkem Čermákem, který ve filmu ztvárňuje potomka českého šlechtického rodu Kostků. Filmaři začali natáčet na zámku Lemberk na Liberecku, postupně štáb využije pro natáčení zámky Buchlovice u Uherského Hradiště, Rájec v okrese Blansko, Jaroslavice na Znojemsku a v půlce března natáčení skončí na zámku Milotice v okrese Hodonín. Dva dny budou filmaři točit v Praze.

film Toman

Nominacím na Českého lva vévodí filmy Toman, Hastrman a Všechno bude

Kultura

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyhlásila nominace pro 26. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali z celkem 69 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2018. O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutárních kategoriích. Nejvíce nominací napříč všemi kategoriemi získaly filmy Toman, Hastrman a Všechno bude. Nominace na ceny za televizní díla budou oznámeny 25. února 2019. Slavnostní vyhlášení vítězů filmových i televizních kategorií se uskuteční v sobotu 23. března 2019 v Rudolfinu a bude jej nově moderovat Václav Kopta.

Tim Storms

Kultura

Tim Storms. Nejlepší zpěvák na světě, o kterém jste pravděpodobně nikdy neslyšeli

Existuje nespočet žebříčků, které porovnávají zpěváky a zpěvačky z celého světa a určují, kdo z nich je nejlepší. V těch nejuznávanějších, které prezentuje například prestižní magazín Rolling Stones, většinou vyhrává Michael Jackson nebo Freddie Mercury. Držitelem světového rekordu je ale paradoxně málo známý Tim Storms.

Oficiální logo Eurovize 2019

Česko se pojede ztrapnit? Po loňském triumfu na Eurovizi opět vyhoříme

Kultura

Česká republika se i letos zúčastní nejsledovanější nesportovní události na světě, hudební soutěže Eurovision Song Contest, v počeštěném názvu Eurovize. Zatímco loni jsme slavili historický úspěch a náš reprezentant Mikolas Josef se umístil na výborném šestém místě, tento rok to tak slavné nebude. Soutěžící téměř nikdo nezná a fanoušci z celého světa mají jasno. Česko jede na Eurovizi prohrát, tak jako před lety.

Alf

Kultura

Seriál, který Češi milovali: Kam se poděl mimozemšťan Alf?

Málokterý seriál se v Česku těšil takové oblibě, jako příběhy mimozemšťana Alfa. Původně se přitom vůbec nejednalo o komedii, a stejně jako byly spletité jeho začátky, byl i náhlý jeho konec. Alf totiž pravděpodobně vůbec neměl být ukončen. Proč k tomu došlo ale nikdo neví.

Hororový Silvestr v RockOpeře Praha naservíruje písně z chystané opery Frankenstein

Hororový Silvestr v RockOpeře Praha naservíruje písně z chystané opery Frankenstein

Kultura

RockOpera Praha pokračuje ve své strašidelné sérii s adaptací jednoho z nejklasičtějších hororových děl, románu Frankenstein od anglické spisovatelky Mary Shelleyové. Ještě před divadelním uvedení v roce 2019 se diváci mohou přijít navnadit jeho koncertní premiérou. A kdy jindy si premiérově vyslechnout úplně nové hororové skladby než při oslavách Silvestra.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy