reklama

O osudech této nejmasovější vražedkyně někdejšího Československa jsme přinesli na stránkách EuroZpráv.cz samostatný článek. Snímek Já, Olga Hepnarová už byl uveden na festivalu Berlinale, kde dokonce zahajoval sekci Panorama. Týden před premiérou v konech se objevil i v rámci Febiofestu, kde ho doprovodili tvůrci a někteří herci. Vedle režisérů Tomáse Weinreba a Petra Kazdy, producenta Vojtěcha Friče a ženských představitelek Kláry Melíškové, Petry Nesvačilové a Mariky Šoposké chyběla bohužel hlavní hvězda, polská herečka Michalina Olszańska.

Pořadatelé a tvůrci do poslední chvíle doufali, že se Michalině podaří do Prahy dorazit, ale jak uvedl producent Frič, nakonec to bylo očekávání marné. „Ano. Je to zpráva v podstatě z posledních hodin. Při uvedení v Berlíně se do Prahy hodně těšila. Během natáčení se vždycky spřátelíte se spoustou lidí a česká premiéra pro ní byla skvělá příležitost, jak je po nějaké době zase vidět. Michalině ale na poslední chvíli zkřížily plány rodinné události, o nichž ani my blíže nevíme," popisoval situaci Frič, ale jeho přání, aby herečka dorazila později, se nevyplnilo. 


(zdroj: Bontonfilm)

Michalina Olszańska nakonec nahrála pro příznivce filmu videopozdrav, který vám rovněž poskytujeme. Snímek, který už nyní budí velkou pozornost především otázkou, zda tvůrci do jisté míry nechtějí rozhodnutí poslední ženy, na níž byl v Československu vykonán trest smrti, o masové "popravě" nevinných lidí obhajovat, ovšem jak Weinreb tak Kazda podobné myšlenky důrazně odmítají.

Film bude v kinech premiérově uveden 24. března 2016.