Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filmový svět truchlí: Zemřel herec René Auberjonois (†79), proslavil ho MASH

filmy
filmy
Foto: Pixabay

Ve věku 79 let v neděli zemřel americký herec René Auberjonois, který proslul zejména rolí Otce Mulcahyho ve filmu MASH. Auberjonois skonal ve svém domě v Los Angeles na rakovinu plic, řekl agentuře AP jeho syn Rémy-Luc Auberjonois.

Auberjonois se narodil v New Yorku v roce 1940 do slavné rodiny. Jeho otec Fernand Auberjonois, který pocházel ze Švýcarska, byl zahraničním korespondentem amerických novin a zároveň vnukem post-impresionistického malíře Reného Auberjonoise.

René Auberjonois Dies: ‘Benson’ And ‘Star Trek’ Actor Was 79 https://t.co/LvzdAR7wfD pic.twitter.com/JIQJxd4Man

— Deadline Hollywood (@DEADLINE) December 8, 2019

Jeho matka Laure Louise Napoléone Eugénie Caroline Muratová byla francouzskou šlechtičnou a vzdálenou příbuznou Napoleona Bonaparteho. Mladý René Auberjonois s nimi vyrůstal v New Yorku, Paříži i v Londýně.

Jeho první významnou filmovou rolí byl právě vojenský kaplan, Otec John Mulcahy, ve filmu MASH z roku 1970. Zahrál si ale i vědce Roye Bagleyho ve slavném snímku King Kong (1976) a následně se objevil i jako Odo v televizním seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993 - 1999).

Témata:  úmrtí USA filmy kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy