Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvíce nominací na Oscara získal film Všechno, všude, najednou. Má jich 11

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.
Foto: Instagram

Nejvíce nominací na letošní Oscary, a sice 11, získal sci-fi film Všechno, všude, najednou autorského dua Daniel Kwan a Daniel Scheinert. Je nominován i na ocenění za nejlepší režii a film. O hlavní cenu se 12. března utká s devíti dalšími soupeři, mimo jiné se snímky Víly z Inisherinu, Fabelmanovi, Top Gun: Maverick nebo Avatar: The Way of Water. Šanci na slavnou sošku má i čtveřice Čechů.

Maskérka Linda Eisenhamerová, specialisté na zvláštní efekty Viktor Müller a Kamil Jafar i zvukař Viktor Prášil nominaci spolu s kolegy získali za práci na německém válečném filmu Na západní frontě klid, který patří s devíti nominacemi k jednomu z favoritů.

Na cenu za nejlepší film americká Akademie filmového umění a věd, která letos Oscary předá už po 95., nominovala také snímky Elvis, Tár, Na západní frontě klid, Women Talking (Ať ženy promluví) a Trojúhelník smutku. Nominace dnes v Los Angeles oznámila dvojice hollywoodských herců Allison Williamsová a Riz Ahmed.

Multižánrový film Všechno, všude, najednou bude usilovat i o Oscara v kategoriích pro nejlepší původní scénář či nejlepší herečku v hlavní roli (Michelle Yeohová). Tu v pětici nominovaných doplňují Michelle Williamsová (Fabelmanovi), Andrea Riseboroughová (To Leslie), Cate Blanchettová (Tár) a Ana de Armasová (Blondýnka).

O nejlepším herci v hlavní roli se rozhodne mezi Brendanem Fraserem (Velryba), Colinem Farrellem (Víly z Inisherinu), Austinem Butlerem (Elvis), Billem Nighym (Living) a Paulem Mescalem (Aftersun).

Na cenu za nejlepší režii si vedle dvojice Kwan a Scheinert může dělat zálusk i Steven Spielberg, který za částečně autobiografické drama Fabelmanovi získal už svoji dvacátou nominaci na Oscara. Ve hře je i britský režisér Martin McDonagh za komediální drama Víly z Inisherinu, které má dohromady devět nominací. Skupinu doplňují Todd Field za Tár a Ruben Östlund za Trojúhelník smutku.

Témata:  Americký Oscar Ceny Oscar filmové ceny Oscar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy