Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V únoru na Slovensku a v březnu v ČR přijde do kin film o vraždě Kuciaka

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Po loňské premiéře na festivalu v Karlových Varech přijde do kin dokument Kuciak: Vražda novináře. Dánský koprodukční film režiséra Matta Sarneckiho se snaží rozplétat okolnosti vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Dokument vstoupí na Slovensku do kin 23. února, pár dní po pátém výročí tragické události. Česká premiéra následuje o měsíc později, 23. března na festivalu Jeden svět. ČTK o tom za tvůrce informovala Simona Andělová.

Festival filmů o lidských právech Jeden svět se tento rok uskuteční už popětadvacáté. Koná se nejen v Praze, ale i v dalších 26 městech v České republice a Bruselu. Festival v kinech se bude konat od 22. března do 2. dubna. Organizátoři ale letošní festivalovou sezonu zahájili už dnes, a to na platformě Jeden svět online, kde si zájemci mohou přehrát nejvýraznější snímky z uplynulých ročníků.

Ve filmu Kuciak: Vražda novináře příběh oligarchů, zkorumpovaných soudců, samolibých podnikatelů, prohnilé policie a bezskrupulózních politiků připomíná zápletku rafinovaného thrilleru. Dokument vzbudil zájem už při světové premiéře v květnu 2022 na největším festivalu dokumentárních filmů v Severní Americe Hot Docs Festival v Torontu. Velká pozornost provázela také evropskou premiéru v Karlových Varech, kde součástí delegace byli vedle režiséra i rodiče Jána a Martiny. Ti by se měli zúčastnit i slovenské premiéry.

"Vždycky jsem cítil, že tenhle film je o tom, jak je demokracie citlivá a choulostivá záležitost. Příběh vražd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové ukazuje na prorezlý politický systém, který umožnil průchod brutalitě," uvedl režisér Matt Sarnecki. "Myslím, že mnoho lidí bylo přesvědčeno, že tato tragédie, jejíž pětileté výročí se blíží, posílí závazek Slovenska k demokratickým hodnotám a vůdcům. Ovšem současné politické trendy ukazují, že to není nutně ten případ. Demokracie je křehká. Není samozřejmostí na Slovensku ani nikde jinde," dodal.

Dokument Kuciak: Vražda novináře se detailně zabývá nejen vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, ale i následky této dramatické události, která na Slovensku vyvolala největší protesty od pádu komunismu. Ke zlomovým patří okamžik, kdy ředitelka a zakladatelka investigace.cz Pavla Holcová, která s Kuciakem dlouhodobě spolupracovala například na odhalování vlivu italské mafie na Slovensku, získá od nejmenovaného zdroje utajenou vyšetřovací složku k danému případu. Novináři při pročítání zašifrovaných zpráv zjišťují, že země se zmocnili zkorumpovaní oligarchové, soudci, policisté a vládu tvoří mafie. Vražda investigativního novináře následně vyvolala největší vlnu protestů od pádu komunismu na Slovensku.

Témata:  Ján Kuciak

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy