reklama

Klein zemřel po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic. "Plánujeme jenom rozloučení v rodinném kruhu bez účasti veřejnosti, později dáme k dispozici kondolenční knihu," řekl ČTK David Klein.

První tři části Kleinovy legendární "básnické" série v osmdesátých letech přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Trilogie se dočkala i porevolučních pokračování odrážejících novou realitu, tři díly vznikly v letech 1993, 2004 a 2016. Poslední díl Jak básníci čekají na zázrak natočil s podtitulem Konec legendy.

Z další Kleinovy tvorby vyniká trpká satira Dobří holubi se vracejí z roku 1988. V hlavní roli s Milanem Kňažkem se odehrává v protialkoholní léčebně.

Na začátku 90. let měl Klein úspěch s televizním detektivním seriálem Hříchy pro pátera Knoxe natočeným podle předlohy Josefa Škvoreckého. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a diváci měli možnost odpovědět na soutěžní otázku. Správnost své dedukce si pak mohli ověřit v závěru každé epizody.

Klein na pražské FAMU vystudoval obor filmové režie a v letech 1975 až 1991 byl režisérem Filmového studia Barrandov. Mezi jeho další úspěšné snímky patřilo filmové zpracování novely Bohumila Hrabala Andělské oči.Televizní tvorbě se věnoval hlavně v 90. letech, přinesla mimo jiné seriály Strážce duší, Manželské tonutí či Cukrárna. Klein pracoval i na seriálu Ulice. Přesto pro něj byla klíčová filmová tvorba.

"Magie plátna je úplně jiná. Na televizi se díváte zpříma, k filmu vzhlížíte. Je to něco, nechci říci božského, ale vyššího. Zvláště teď, kdy plátna jsou tak veliká! Je tam vidět každé hnutí mysli. Působivost filmu na diváka je silnější. Televizi přece jen vnímáte povrchněji," uvedl před časem režisér, který též pedagogicky působil na FAMU.

Klein jako dítě za druhé světové války přežil terezínské ghetto. Narozen 27. června 1939 ve slovenských Michalovcích jako Julius, se před hrozbou transportů s rodiči i dvěma staršími bratry skrýval v jednom statku v Nízkých Tatrách. Po půl roce otec našel kontakt na katolický klášter pro sirotky v Bratislavě, kde je tamní farář ukryl pod jménem Ružiakovi. Což byli jiní chlapci, kterým se podařilo odjet do Anglie. Bratři Kleinovi dostali jejich doklady a z Julia se stal Dušan. Kvůli zradě jiných byly děti transportovány do Terezína. Kněze, který je ukryl, nacisté popravili. Jméno Dušan si už Klein ponechal.