reklama

"Jeho práce s Monty Pythonem, jeho knihy, jeho televizní pořady a básně budou žít navždy," uvedla v prohlášení hercova rodina. "Přišli jsme o laskavého, vtipného, vřelého, tvůrčího a skutečně milujícího muže, jehož neústupná osobnost, neoblomný intelekt a výjimečný smysl pro humor přinášel potěšení nespočetným milionům (lidí) po šest desetiletí," dodala.

První zprávy o Jonesově nemoci se objevily v roce 2016. Jen o rok později uvedl hercův kolega ze skupiny Monty Python Michael Palin, že Jones již není schopen mluvit. "V posledních několika dnech byla jeho žena, děti, širší rodina i mnoho blízkých přátel neustále s Terrym, zatímco pozvolna odcházel ve svém domově na severu Londýna," uvedla dále rodina ve vyjádření.

Jones se narodil v Colwyn Bay v severním Walesu v roce 1942. Při studiích angličtiny a historie na Oxfordské univerzitě se seznámil s Palinem, s nímž začal psát první scénky pro britskou veřejnoprávní televizi BBC, v nichž i oba účinkovali. Od začátku ale měl touhu mít větší kontrolu nad celým tvůrčím procesem, a začal se proto zajímat i o režii. Podle serveru BBC to byl právě Jones, který přišel s nápadem vrstvit za sebe v rychlém sledu komediální skeče, v nichž často chybí pointa, tedy postup, který se následně stal pro skupinu charakteristickým.

Skeče tak končily například tím, že na scénu vstoupil vojenský důstojník, jenž utnul dialog a prohlásil jej za "příliš potrhlý". Jindy se do děje zatoulal rytíř ve zbroji a jednoho z protagonistů praštil po hlavě gumovým kuřetem.

Jones se v pořadech Monty Pythonův létající cirkus objevoval například jako nahý varhaník s kravatou na krku mezi skeči či v roli nespočtu žen středního věku, často semetrik, jejichž ztvárnění bylo jednou z jeho specialit.

Kromě filmů skupiny Monty Python Jones později režíroval také historické filmy či snímky pro děti. Byl též autorem řady dětských knih i historických prací.

"Terry byl jedním z mých nejbližších, nejdražších přátel. Byl daleko víc, než pouze jeden z nejvtipnějších spisovatelů a herců svojí generace, byl úplným renesančním komikem - spisovatel, režisér, hlasatel, historik, skvělý autor příběhů pro děti a nejvřelejší a nejúžasnější společník, jakého byste si mohli přát," prohlásil o zesnulém kolegovi Palin.

"Na shledanou Terry Jonesi. Veliká noha přišla a došlápla si na tebe," uvedl na twitteru herec a komik Stephen Fry s odkazem na animovanou scénu z úvodní znělky Monty Pythonova létajícího cirkusu. "Můj bože, jaké potěšení jsi rozdával, jakou nespoutanou radost a blaho. Jaký (jsi byl) úžasný talent, srdce a mysl," napsal Fry.