reklama

Výhrůžka se objevila podle policejního mluvčího Jana Daňka v neděli na sociálních sítích. Policie proto přijala bezpečnostní opatření, které dnes odpoledne odvolala. "Jelikož se výhrůžka vztahovala ke konkrétnímu času a ten již uplynul, byla opatření v okolí pražských škol ukončena," uvedla policie odpoledne na twitteru.

Policisté se budou případu nadále věnovat v rámci běžného výkonu služby. "Pátrání po pachateli je v kompetenci středočeské policie, jelikož tam případ vyšel najevo," uvedla policie.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) o situaci hovořil s Hamáčkem. "Takovéto věci nejsou legrace, stojí to velké peníze policii i školy, které musejí přijímat další bezpečnostní opatření. Člověk, který něco takového udělá, jakkoli se bude obhajovat tím, že to bylo v žertu, tak bude čelit příslušným následkům," řekl Hamáček novinářům. Dodal, že náklady policie vyčíslí pro případné trestní řízení. Pohybují se nicméně v desítkách až stovkách tisíc korun.

Podobný případ vyhrožování střelbou v blíže nespecifikované škole v Česku řešila policie 10. června. Ještě týž den zadržela šestnáctiletého mladíka, který se k činu přiznal s tím, že výhrůžku nemyslel vážně. Je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování. S ohledem na jeho věk mu hrozí poloviční trestní sazba, tedy trest odnětí svobody až na půl roku, případně zákaz činnosti. Kromě trestněprávní roviny je v tomto případě ale i reálná možnost vymáhat po podezřelém zpsobené škody.

Za dostatečné zabezpečení škol je odpovědný v první řadě jejich zřizovatel a situace se na jednotlivých školách může lišit, uvedlo dnes ministerstvo školství. Úřad již dříve vypsal na podporu zabezpečení škol a školských zařízení dva dotační programy celkem za 26 milionů korun. Peníze ministerstvo rozdělilo 364 školám. Bezpečnost na školách je jedním z kritérií, které kontroluje Česká školní inspekce.