Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Tropická bouře Madeline pustoší Havaj, Floridu ohrožuje hurikán

Na Floridě byla vyhlášena pohotovost kvůli tropické bouři Hermine, Havaj zasáhla bouře Madeline
Na Floridě byla vyhlášena pohotovost kvůli tropické bouři Hermine, Havaj zasáhla bouře Madeline
Foto: YouTube

Miami/Honolulu - Na Floridě byla vyhlášena pohotovost kvůli tropické bouři Hermine, který se před příchodem na pevninu podle meteorologů patrně změní v hurikán. Jih Havajských ostrovů v noci zasáhla bouře Madeline.

Madelin před úderem na Havaj ztratila sílu hurikánu a na ostrovy přinesla vichr o rychlosti 113 kilometrů v hodině. Bouři provázel silný příboj a přívalový déšť, který vydrží i dnes a podle meteorologů kvůli němu hrozí bleskové záplavy a sesuvy půdy.

K Havaji se navíc blíží další hurikán Lester, který by měl ostrovy zasáhnout o víkendu. Podle Národního střediska pro hurikány (NHC), které sídlí v Miami, bude Lester znamenat ohrožení především pro severní část souostroví.

V oblasti Mexického zálivu zatím sílí bouře Hermine, která donutila ropné a plynárenské firmy, aby stáhly své zaměstnance z deseti těžebních zařízení na moři. Dnes v 11:00 SELČ se bouře nacházela 440 kilometrů jihozápadně od Tampy a postupovala rychlostí 19 kilometrů za hodinu k severovýchodu.

Podle NHC zasáhne okraj bouře severozápadní pobřeží Floridy dnes v noci. V té době už bude mít Hermine pravděpodobně sílu hurikánu, což znamená rychlost větru nejméně 119 kilometrů v hodině.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil kvůli bouři pohotovost. Mnoho škol v ohrožené části státu zrušilo dnešní vyučování. Města Tallahassee a Orlando začala vydávat obyvatelům pytle s pískem pro vybudování provizorních protipovodňových zábran.

Témata:  hurikán Havajské ostrovy USA Tropická bouře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy