Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasypal sníh. Doprava kolabuje, vyjely sypače a pluhy

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Celá ČR - Včera odpoledne dorazila do Česka od severu studená fronta. Sněžení se večer a přes noc rozšířilo na většinu území včetně Moravy a Slezska, situace je klidnější jen na jihu a západě Čech. Řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností. Na silnicích leží sníh, ve vyšších polohách hrozí sněhové jazyky. Pozor také na čerstvý vítr.

Na středočeských silnicích je místy rozbředlý sníh. Řidiči by měli být opatrní na Kolínsku, Kutnohorsku a Benešovsku, a to i na hlavních tazích. Silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Obezřetně by šoféři měli jet i po silnicích číslo devět a 16 na Mělnicku.

Ve výše položených místech Pardubického kraje leží dnes na mnoha místech na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, na menších cestách i uježděný. Někde se mohou tvořit sněhové jazyky, upozorňují krajští silničáři. Se sněhem musejí motoristé počítat v oblasti Hlinska, Poličky, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Svitav, Vysokého Mýta a v Železných horách.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo a na mnoha silnicích leží vrstva sněhu. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem nuly, nejchladněji bylo na hřebenech Krkonoš. Na Sněžce byly tři stupně pod nulou.

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes s opatrností sjízdné, ve vyšších polohách leží zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací silničářů. Teploty v kraji se pohybují od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia. Dálnice D8 je po chemickém ošetření sjízdná, na úseku k hranicím s Německem silničáři varují před silným větrem. Na silnicích v Krušných horách leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách kraje sněží, v nížinách vytrvale prší.

V noci v Libereckém kraji připadlo od pěti do 15 centimetrů sněhu a od středních poloh nadále sněží. Pro nákladní auta jsou stále uzavřené dvě silnice první třídy k hraničním přechodům do Polska, úsek silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a silnice číslo 13 z Mníšku přes Frýdlant na Habartice. Silničáři motoristům doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Chemicky udržované silnice na Českolipsku a jihu Turnovska jsou holé, jinak je na nich vrstva rozbředlého sněhu, řekl ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. "V nižších polohách prší, tam je nebezpečí vzniku ledovky," uvedl Pospíšil. Vozovky nižších tříd, které jsou udržované inertně, jsou zatím převážně jen vypluhované. "Posyp zapadává sněhem," uvedl Pospíšil.

Dopravu v Jihočeském kraji by dnes mohlo na mnoha místech komplikovat sněžení. Všechny vozovky v regionu jsou proto sjízdné se zvýšenou opatrností. Souvisle sněží na Českobudějovickou nebo Jindřichohradecku; na Písecku, Strakonicku a Táborsku jsou sněhové přeháňky.

Na Vysočině napadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu, silnice jsou sjízdné s opatrností. Na solených hlavních tazích je rozbředlý sníh a na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu posypaná drtí. Místy se tvoří sněhové jazyky, řekl ČTK dispečer krajské správy Tomáš Krejčí. Kamiony k ránu obtížně vyjížděly do kopců mezi Jihlavou a Stonařovem a mezi Havlíčkovým Brodem a Ždírcem nad Doubravou. Sypače jezdí od středečních 19:00. "Bylo to zhruba 100 sypačů a 50 radliček," uvedl dispečer. Traktory s radlicemi měly zatím nejvíc práce na Žďársku.

V nejvyšších polohách Olomouckého kraje napadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu. Například na Jesenicku mnohde stále sněží, řekl dnes ČTK dispečer správy silnic. Na silnicích Šumperska a Jesenicka leží většinou sněhová kaše nebo ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Silnice jsou však všechny sjízdné. "Na vrcholcích napadlo do deseti centimetrů sněhu a v nejvyšších polohách stále sněží. Jsou však velké rozdíly. Místy leží tři a místy až deset centimetrů, což je například oblast Javornicka. Naopak na Zlatohorsku jsou vozovky mokré, tam to šlo do deště," uvedl jesenický dispečer. Hlavní tahy podle něj pokrývá souvislá nasolená sněhová kaše, na vozovkách udržovaných inertně je ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Na Vsetínsku napadlo deset až 20 centimetrů sněhu. Silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli být opatrní i při jízdě ve zbylých okresech Zlínského kraje, kde jsou cesty většinou mokré a ošetřené chemicky. Navíc sněžení ztěžuje viditelnost.

Silničáři varují řidiče v Moravskoslezském kraji před možným vznikem sněhových jazyků. V regionu od středečního podvečera sněžilo a v některých místech fouká silný vítr. Vznik jazyků hrozí hlavně ve vyšších polohách, řekla dnes ČTK mluvčí silničářů Šárka Vlčková. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a mokré. Na některých silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V regionu napadlo až kolem deseti centimetrů sněhu.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo až oblačno, občas déšť nebo déšť se sněhem, nad 800 m sněžení. Postupně proměnlivá oblačnost a jen ojediněle, na horách místy, sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Zpočátku silný severozápadní až západní vítr 8 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s, na horách kolem 30 m/s (kolem 110 km/h). Vítr bude během dne zvolna slábnout. Na horách místy tvorba sněhových jazyků, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Většinou polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Témata:  počasí silnice doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy