Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhne intenzivní sněžení. Meteorologové varují před náledím

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Meteorologové dnes vydali hned několik výstrah. Na většině území Česka bude až do čtvrtka intenzivně sněžit. Ve vyšších polohách se mohou kvůli silnému větru tvořit závěje a sněhové jazyky. Od středečního večera do čtvrtečního rána hrozí tvorba náledí.

"V severovýchodní polovině našeho území občasně sněží, na horách trvale. V průběhu úterního večera a noci na středu se sněžení rozšíří na celé území a na horách zesílí. Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka," uvedli meteorologové.

Maximální výška sněhové pokrývky se bude v nižších polohách pohybovat do sedmi centimetrů převážně mokrého sněhu, ve vyšších polohách při celodenním mrazu napadne pět až 20 centimetrů prachového sněhu. Na horách bude sněžit trvale a vydatně, napadne tam 20 až 50 centimetrů prachového sněhu. V Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách pak připadne místy i více než půl metru.

Výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí před novou sněhovou pokrývkou platí pro polohy od 800 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji, a to od dnešního poledne do čtvrtečních 09:00. Ve zbytku republiky s výjimkou Jihomoravského kraje je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od dnešních 20:00 do čtvrtečního rána. Ve středu večer a v noci na čtvrtek se budou místy vytvářet zmrazky nebo náledí.

"Nejsilnější vítr předpokládáme od úterního večera do středy dopoledne, kdy budou nárazy dosahovat v nižších polohách hodnot kolem 70 km/h, na horách kolem 110 km/h," uvedli dále meteorologové.

"Při větrném počasí a intenzivním sněžení se budou až do čtvrtečního večera vytvářet od středních poloh (nad 500 m n. m.) sněhové jazyky, na horách závěje," dodal ČHMÚ.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy