Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrovské záplavy v Německu: Města u Baltu zaplavilo moře, situace je nejhorší od roku 2006

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Hluboká tlaková níže Axel přidělala Německu nemalé problémy. Města na pobřeží Baltského moře postihly v posledních hodinách záplavy způsobené bouřlivým počasím a silným větrem, který vyvolal velké vlny a zvedal hladiny v ústí řek.

Situace je nejhorší od roku 2006, napsala agentura DPA s odvoláním na meteorology. Záplavy postihly celé baltské pobřeží Německa od Flensburgu na západě po ostrov Usedom na východě. Pod vodou se ocitly části Kielu, Wismaru, Rostocku či Greifswaldu. Zranění nikdo v souvislosti s velkou vodou neutrpěl, informovala policie.

Zvlášť výrazně postihly záplavy historické centrum hanzovního města Lübecku, které je na seznamu památek UNESCO. "Byli jsme překvapení, kolik lidí naše varování (před záplavami) ignorovalo," řekl mluvčí lübeckých hasičů Matthias Schäfer. Řada lidí podle něj zcela nedostatečně zabezpečila své domy, a hasiči tak museli pomáhat vlastními pytli s pískem.

Hladina řek bude během dneška klesat po celém baltském pobřeží a uklidní se i rozbouřené moře, uvedli meteorologové.

Střední Německo se potýká s vydatnou sněhovou nadílkou, která na mnoha místech komplikuje dopravu především na silnicích. Na dálnici A11 v Meklenbursku-Předním Pomořansku způsobilo náledí ve středu večer během čtyř hodin 22 dopravních nehod. Ke srážkám na silnicích ale docházelo kvůli počasí po celé zemi. V Severním Porýní-Vestfálsku při nehodě na ledovce zahynul mladý řidič.

Železniční doprava naproti tomu navzdory sněžení a minusovým teplotám žádné problémy zatím nehlásí.

Meteorologové dnes varovali před vydatným sněžením především jižní spolkové země Bavorsko a Bádensko-Württembersko. V bavorských Alpách zvýšili stupeň nebezpečí pádu lavin. Místo středečního "mírného" platí dnes "výrazné" nebezpečí, což je třetí z pěti stupňů varování.

Témata:  Německo počasí povodně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy