Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko sužuje krutá zima. Mráz zastavil práci pyrotechniků ve Vrběticích

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Celá ČR - Do rána v Česku připadlo až 20 centimetrů sněhu, příval tedy nebyl tak vydatný jako v noci na středu. Další sněhová nadílka nicméně opět zkomplikovala provoz na českých silnicích. V Libereckém, Ústeckém a Pardubickém kraji jsou některé silnice uzavřené, dopravní problémy byly i na dálnicích D8 a D5. Policie kvůli mrazu přerušila některé odborné pyrotechnické činnosti v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku.

Minulý týden se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu pohybovala kolem minus patnácti stupňů Celsia. Pyrotechnici proto začátkem týdne navrhli přerušení prací na nezbytně dlouhou dobu, čemuž velitel zásahu vyhověl. Zemina a trosky skladu číslo 16, který vybuchl v říjnu 2014, jsou natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty. "Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 centimetrů sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu. Nevidí, do čeho najíždí a kam šlapou, nelze tedy dělat primární rekognoskaci terénu," doplnila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Dodala, že po dobu přerušení prací se bude denně jeden pyrotechnik věnovat každodennímu průzkumu epicentra. "Bude při něm zjišťovat venkovní teplotu, množství sněhu a stav půdy a trosek zdiva. Nadále budou policisté ošetřovat materiál a techniku, temperovat kontejner, kontrolovat sklady a celý areál," řekla Kozumplíková. Dobu, po kterou budou práce přerušeny, nelze nyní podle ní odhadnout. Policie nepracuje jen v epicentru výbuchu, v posledních týdnech ji také zaměstnávají pokusy o vniknutí do střežené a oplocené zóny muničních skladů.

V Pardubickém kraji dnes zůstávají kvůli závějím uzavřeny dva úseky menších silnic. Na Chrudimsku je stále zavřený úsek silnice od okružní křižovatky ve Vlčnově směrem na Tři Bubny a k silnici I/17. Od středy je mimo provoz komunikace Morašice - Holičky. Uvolnit se již podařilo silnici z Anenské Studánky do Helvíkova na Orlickoústecku a místní komunikaci u Sebranic na Svitavsku.

Sněhové jazyky se tvoří zvláště v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Poličky a v Železných horách. Frekventovaná komunikace I/11 je v úseku z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Na státní silnici I/35 mezi Býští a Jaroslaví na Pardubicku pokrývá vozovku zledovatělá vrstva sněhu.

Husté sněžení a ledovka komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Několik silnic je zavřených. Kvůli nehodě kamionu byla přes dvě hodiny uzavřená část dálnice D8 na Ústecku. Úklid cest blokují uvízlé kamiony v kopcích.

Aktuálně je pro nákladní dopravu uzavřená silnice I/13 od České Kamenice na Nový Bor na Českolipsku. Omezení se odhaduje až do odpoledních hodin. Velké problémy jsou také na silnici I/15. Kvůli sněhovým jazykům je také dočasně uzavřena místní silnice u Oseka na Teplicku.

Na Litoměřicku neprojedou řidiči z Milešova do Kocourova. Uzavřená je na Chomutovsku cesta z Horní Halže na Klínovec, protože se lze na Klínovec dostat i přes Kovářskou, nebudou silničáři tento úsek udržovat. "Největší problémy máme stále v Krušných horách, kde jsou silnice sjízdné jen s velkou opatrností," řekl ČTK krajský dispečer Správy a údržby silnic Ústeckého kraje. Řidiči už znovu projedou na Teplicku z Mlýnů na Moldavu.

Policie vyjížděla od 6:00 do 10:00 k 24 nehodám. V noci se silničářům podařilo uklidit silnice na Děčínsku, kde zůstalo v kopcích stát několik kamionů. Zavřená byla asi tři hodiny v noci na dnešek pro kamiony také část dálnice D8 přes Krušné hory ve směru do Německa. Na dálnici nyní fouká silný vítr a nadále se tvoří sněhové jazyky.

Před ledovkou varuje policie na Děčínsku nebo Mostecku, kde je na silnici I/13 u obce Patokryje kvůli ledovce kyvadlový provoz ve směru na Prahu. V obci Háj u Duchcova budou vyprošťovat autobus zapadlý do sněhové závěje. Úklidové čety jsou i ve městech, hlavní silnice jsou už průjezdné.

Silničáři zprůjezdnili pro auta nad 3,5 tuny silnici 13 z Mníšku na Frýdlant a dál do Polska na Liberecku. Uzavřená byla pro nákladní dopravu od středečního odpoledne. Znovu se pro ně otevřela dnes v 11:30, sdělil ČTK liberecký vedoucí údržby komunikací společnosti Eurovia CS Pavel Vach. Pro nákladní dopravu zůstává uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Hararchov a dál do Polska.

Na Vysočině trvají sněhové přeháňky, silný vítr vytváří na silnicích sněhové jazyky. Dohlednost je vlivem srážek snížená, řidiči musí věnovat jízdě maximální opatrnost. Na silnicích většinou leží vrstva ujetého sněhu. V některých úsecích zvláště v kopcích mají problémy hlavně kamiony. Silničáři uzavřeli kolem 13:30 málo frekventovanou silnici třetí třídy mezi obcemi Květinov a Lípa na Havlíčkobrodsku. Policisté dnes evidují 17 nehod, některé skončily s lehkým zraněním.

"Na většině území leží prachový sníh a v kombinaci s čerstvým větrem, který bude v Čechách postupně slábnout, se budou místy tvořit sněhové jazyky," uvedli meteorologové. Do pátečního rána by mohly hrozit ve většině pohraničních okresech Ústeckého, Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje. Do pátečních 18:00 pak s výjimkou jižní Moravy ve východní části Česka a v Libereckém kraji.

Výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí před tvorbou závějí platí rovněž to pátečního večera, a to na horách na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Orlickoústecku, Šumpersku, Jesenicku, Bruntálsku, Novojičínsku a Frýdecko-Místecku.

Témata:  počasí zima doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy