Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhodobá předpoveď: Vytáhněte rukavice a šály, mrazivé počasí hned tak neskončí

Krása zimy
Krása zimy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Po teplotně podprůměrném prvním lednovém týdnu předpokládáme i následující dva týdny (9.1. až 22.1.) podprůměrné. Uvedl to dnes chmi.cz v dlouhodobém výhledu počasí.

V těchto dvou týdnech lze očekávat i delší období celodenních mrazů a srážky převážně sněhové. Třetí a čtvrtý týden předpovědi (23.1. až 5.2.) by podle aktuálních předpokladů měly být teplotně průměrné se srážkami již většinou dešťovými, zejména v nižších polohách.

"Srážkově očekáváme období jako celek slabě nadprůměrné. První týden předpovědi bude pravděpodobně srážkově nadprůměrný, další tři týdny by se měly pohybovat kolem dlouhodobého přůměru," uvedli meteorologové.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. V Čechách oblačno až zataženo a slabé sněžení místy. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C. Na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku -10 až -14 °C. Při delším vyjasnění, zejména na severovýchodě kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, na severovýchodě a východě kolem -8 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Úterý (00-24):Polojasno. Zpočátku místy, postupně jen ojediněle zataženo nízkou oblačností a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C. Na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku -10 až -14 °C. Při delším vyjasnění, zejména na Moravě kolem -17 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C, na severovýchodě a východě kolem -8 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Středa (00-24):Polojasno až skoro jasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti. Ojediněle, postupně od západu místy sněžení, zejména v Čechách. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při nízké oblačnosti kolem -8 °C, při delším vyjasnění kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, na východě a severovýchodě kolem -7 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se v Čechách bude měnit na jihozápadní a bude zesilovat na čerstvý 4 až 8 m/s.

Čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, občas sněžení. Zejména v Čechách v polohách pod 800 m postupně déšť, většinou mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty -1 až -6 °C, na východě a severovýchodě -6 až -11 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, na východě kolem -2 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na jihovýchodě území vítr jen slabý do 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až zataženo, občas sněžení. Jen zpočátku v polohách pod 800 m, zejména v Čechách, déšť, i mrznoucí s tvorbou ledovky. Krátce a přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty zpočátku +3 až -2 °C, na východě až -4 °C, postupně -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti až -10 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +4 °C, postupně -4 až +1 °C.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy