Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko sužují kruté mrazy. Bude až mínus 30

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Letošní zima si s námi pohrává. Zatímco v Hošťálkové na Vsetínsku naměřili meteorologové nad ránem minus 21,4 stupně Celsia, v Žatci bylo o 20 stupňů tepleji. O víkendu bylo na některých místech Česka i 30 stupňů pod nulou. Avizovaní oteplení bude jen přechodné.

K velmi nízkým teplotám ve východní části země přispěla jasná obloha. Více než dvacetistupňové rozdíly v teplotách mezi východem a západem republiky byly v Česku i v noci na pondělí. "Ostrá hranice mezi teplotami probíhala skoro přesně po hranici Čech a Moravy a půlila kraj Jihomoravský," uvedl ČHMÚ.

Nejnižší teplotu, minus 34,6 stupně Celsia, naměřili v sobotu na Rokytské slati na Šumavě.

Předpověď na středu (00-24):Polojasno až skoro jasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti, později se sněžením, v závěru dne v Čechách v polohách pod 400 m místy i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty -13 až -17 °C, při nízké oblačnosti kolem -8 °C, při delším vyjasnění kolem -20 °C. Nejvyšší denní teploty až večer, v Čechách -3 až +1 °C, na Moravě a ve Slezsku -8 až -4 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, v Čechách a ve Slezsku čerstvý jihozápadní 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Od vyšších poloh se večer začnou tvořit sněhové jazyky.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, občas sněžení, na horách trvalejší. V polohách pod 400 m i déšť, zejména na jihovýchodě i mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na Moravě a ve Slezsku -5 až -10 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, na východě kolem -3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. Na jihovýchodě území vítr mírný 2 až 5 m/s. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, upozorňuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území sněžení. V polohách pod 400 m zpočátku místy i déšť, na východě i mrznoucí déšť. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 25 m/s. Na jihovýchodě území vítr mírný 2 až 5 m/s. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, občas sněžení, četnější zejména na horách. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:Oblačno až zataženo, občas sněžení. V závěru období ubývání srážek a přechodně i polojasno. Nejnižší noční teploty -4 až -9 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -1 °C.

Témata:  počasí zima mráz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy