Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu svírá zimní počasí, umírají desítky lidí

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sofia/Priština/Tirana/Bělehrad/Varšava/Bukurešť - Další lidské životy si za poslední dva dny vyžádalo na Balkánu i jinde v Evropě mrazivé počasí, které týden sužuje velké části starého kontinentu.

Mrtvých, jež má tato vlna mrazů v Evropě na svědomí, je už více než sedm desítek.

Nejvíce obětí, zhruba třetina, připadá nadále na Polsko. Tamní úřady dnes podle médií nahlásily další dvě úmrtí. Stoupající bilanci mrtvých, nyní sedm, má také Bulharsko, kde se v úterý otrávil manželský pár oxidem uhelnatým kvůli špatném spalování dříví ve vadných kamnech.

Kromě toho Bulharsko zápolí s vydatnými příděly sněhu, které v zemi ochromily dopravu na mnoha komunikacích, včetně hlavní dálnice spojující hlavní město Sofii s černomořským pobřežím. S odstraňováním závějí a vyprošťováním lidí pomáhá i armáda. Problémy s dodávkami elektrického proudu má 117 měst a obcí.

Šest lidí už připravila o život studená vlna také v Srbsku, kde bylo od úterý zachráněno ze závějí na 130 osob. Úřady v sousední Bosně a Hercegovině oznámily úmrtí čtyř starých lidí na podchlazení.

Krutou daň si mráz vybírá i v Albánii, zejména na jihu. Zemřelo tam už devět lidí, většinou bezdomovců. I v této balkánské zemi pomáhá armáda, a to nejen s pročišťováním zasněžených cest, ale i při distribuci potravin a vody vrtulníky do odlehlých horských míst, která závěje zcela odřízly od okolí.

Témata:  počasí Evropa mráz zima sníh

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy