Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové varují před náledím. Bude se tvořit v nižších polohách

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Meteorologové dnes vydali výstrahu před náledím. To se může tvořit v celé České republice v polohách do 600 metrů nad mořem až do sobotního rána. Kvůli silnému větru na horách také hrozí až do nedělního večera sněhové jazyky.

V nížinách dnes vystoupaly teploty na jeden až pět stupňů Celsia, což způsobilo mimo jiné odtávání sněhu.

"Při večerním a nočním ochlazování a poklesu teplot pod bod mrazu se bude na povrchu komunikací a chodníků vytvářet místy náledí nebo zmrazky. Podmínky pro ojedinělou tvorbu náledí a zmrazků budou příznivé i v noci na neděli," uvedli meteorologové.

Výstraha před náledím platí od dnešních 17:00 do sobotních 09:00. Výstraha před sněhovými jazyky platí pro polohy nad 600 metrů nad mořem pro kraj Karlovarský a některé části krajů Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského, a to od dnešních 15:00 do nedělních 18:00.

Ve vyšších polohách a na horách bude do nedělního večera foukat čerstvý, postupně mírný nárazový vítr, při němž se budou z prachového sněhu vytvářet sněhové jazyky.

Od pondělí už budou celodenní mrazy zase spolehlivě vládnout na celém našem území. Maximální denní teploty budou vystupovat na -6/-2 °C, některé modely hovoří ještě o nižších teplotách. Noční hodiny pak přinesou pokles teplot i pod -10 °C, lokálně může být -15 °C a nebo na horách ještě i méně. To už jsme ostatně zažili v minulém týdnu, i tuto středu. Takové mrazy potrvají minimálně do půlky příštího týdne, upozorňuje meteocentrum.cz.

Ve druhé polovině příštího týdne se sice může trochu oteplit, ale je dost možné, že nad nulu se ani v celém příštím týdnu teploty nepodívají. Letošní leden tedy po dlouhé době ukazuje skutečnou sílu středoevropské zimy.

Témata:  počasí náledí silnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy