Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má za sebou pátý nejteplejší rok za posledních 245 let

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Česko sice momentálně zažívá vlnu mrazů, Loňský rok byl s průměrnou teplotou 8,7 stupně Celsia ovšem pátým nejteplejším rokem v tuzemsku od roku 1771. Z hlediska množství srážek nebyl rok 2016 v Česku výjimečný.

Neobvykle teplý byl především únor, kdy se teploty vyšplhaly více než čtyři stupně nad normál. "Teplotní odchylka v jednotlivých měsících kolísala od plus 4,2 stupně Celsia v únoru ... až po minus 0,5 stupně Celsia v říjnu," uvedli meteorologové. Právě říjen byl loni jediným měsícem, kdy teplota klesla pod dlouhodobý průměr.

Průměrná teplota v České republice byla loni přesto o 0,7 stupně Celsia nižší než v letech 2015 a 2014. Naopak ve srovnání s průměrem z let 1961 až 1990 bylo loni o 1,4 stupně tepleji.

Roční úhrn 639 milimetrů byl jen pět procent pod dlouhodobým průměrem. "Jen měsíce únor, červenec a říjen byly nadnormální," připomínají meteorologové. Nejdeštivějším měsícem loňského roku byl červenec, kdy spadlo 145 procent dlouhodobého průměru. Naopak nejsušší byl březen, kdy spadlo 30 milimetrů srážek.

Letos zatím mrazivé teploty

Víkend 14. - 15. 1. 2017 nabídne mírně chladnější počasí, denní teploty očekáváme kolem nuly, srážky budou ojedinělé a když už, půjde o slabší sněžení. Spíše pak v sobotu, zatímco neděle už snad přinese sluneční paprsky, a tak by měla být vcelku pěkná. Noční minima už zase začnou klesat hlouběji pod nulu, zatím cca k -8 °C, spíše bude na většině území kolem -5 °C.

Od pondělí už budou celodenní mrazy zase spolehlivě vládnout na celém našem území. Maximální denní teploty budou vystupovat na -6/-2 °C, některé modely hovoří ještě o nižších teplotách, uvedlo meteocentrum.cz. Noční hodiny pak přinesou pokles teplot i pod -10 °C, lokálně může být -15 °C a nebo na horách ještě i méně. To už jsme ostatně zažili v minulém týdnu, i tuto středu. Takové mrazy potrvají minimálně do půlky příštího týdne. Vše beze srážek, s malou oblačností, a snad tedy i slunečními paprsky.

Témata:  počasí teplotní rekordy Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy