Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku opět udeří silné mrazy, budou se tvořit sněhové jazyky

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Český meteorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal dvě výstrahy. Na většině území Moravy se mohou do středečního večera tvořit sněhové jazyky, vedle toho na východě a severovýchodě Čech hrozí v noci na středu silný mráz.

Meteorologové uvedli, že na Moravě a ve Slezsku bude do středečního večera vát čerstvý severovýchodní vítr, v nárazech až 55 km/h. V kombinaci s prachovým sněhem bude tvořit na cestách v polohách od zhruba 400 metrů nad mořem sněhové jazyky.

Naopak obyvatelé Čech by se měli připravit na velký mráz. Od dnešních 20:00 do středečních 9:00 zasáhne podle ČHMÚ východní Čechy, severovýchodní a východní části Středočeského kraje a východ Libereckého kraje. Teploty tam mohou spadnout pod minus 12 stupňů Celsia.

"Předpokládáme, že silné mrazy budou přetrvávat v ČR minimálně do konce týdne," doplnili meteorologové.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno a ojediněle sněhové přeháňky. Ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -6 až -11 °C, při déletrvajícím vyjasnění a uklidnění větru kolem -14 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C, informuje chmi.cz. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s. Na Moravě a ve Slezsku vítr čerstvý 4 až 8 m/s a od středních poloh tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Většinou polojasno. Ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -13 až -17 °C, při silnějším větru a nízké oblačnosti kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -4 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až - 2 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, ve Slezsku zpočátku mírný 3 až 7 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno, ojediněle zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -13 až -18 °C, při nízké oblačnosti kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -4 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  počasí zima mráz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy