Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvykle teplý den: Po celém Česku padaly teplotní rekordy

Počasí
Počasí
Foto: Pixabay

Praha – Česká republika dnes prožila na únor další neobvykle teplý den. Na většině území vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Karviné, kde rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. 

Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let, informuje na svém webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

„Po přední straně prohlubující se tlakové níže nad Britskými ostrovy k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu," uvedli meteorologové. Nepatrně chladněji bylo podle nich na Českomoravské vrchovině, nejčastěji kolem devíti stupňů.

Více než 16 stupňů dnes bylo naměřeno v Javorníku v Olomouckém kraji nebo v Lučině na Frýdecko-Místecku. Obě stanice přepsaly rekordy z roku 1998. V Javorníku bylo tehdy 15,4 stupně Celsia, dnes 16,7 a v Lučině vylepšili maximum o 0,4 stupně na 16,2 stupně Celsia.

V minulosti bylo ale podle meteorologů 27. února ještě tepleji například v roce 1994, a to zejména na jihozápadě Čech, kde maximální teploty překračovaly i 20 stupňů Celsia. Neobvykle teplý byl i minulý čtvrtek, kdy teplotní rekordy pro 23. únor byly vyrovnány či překročeny na 12 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vůbec nejvyšší teplotu naměřili v Českých Budějovicích - Rožnově, kde bylo 17,6 stupně.

Témata:  počasí teplotní rekordy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy